22 december, 2010

Nationell handlingsplan för giftfri vardagsmiljö

En nationell handlingsplan ska minska förekomsten av gifter i vardagsmiljön. I dag gav regeringen Kemikalieinspektionen uppdraget att ta fram och genomföra en nationell handlingsplan för giftfri vardag. Farliga gifter och kemikalier ska identifieras, begränsas och fasas ut. Ytterligare 100 miljoner kronor tillförs arbetet med handlingsplanen.


– Giftlarmen är många, kunskapen om effekter otillräcklig och upplysningen till konsumenter för dålig. Föräldrar måste kunna känna sig trygga att deras barn inte kommer i kontakt med hormonstörande ämnen eller andra ämnen som kan ge allvarliga skador senare i livet, säger miljöminister Andreas Carlgren.

– Den nationella handlingsplanen blir ett verktyg för att åstadkomma en giftfri vardagsmiljö. Den förutsätter också att näringsliv, forskning, myndigheter, samt konsument- och miljöorganisationer deltar i arbetet. Inte minst vill jag uppmana branschorganisationer att öka tempot i arbetet mot farliga kemikalier, säger Andreas Carlgren.

Kemikalier påverkar oss i många led, vid produktion, innehåll i varor, användning och som avfall. Ämnen som finns i vardagsprodukter kan hota miljön eller påverka människan. Några exempel är flamskyddsmedel som finns i bl.a. skyddskläder och isoleringsmaterial, perfluorerade ämnen som används bland annat för att avvisa vatten, fett och smuts samt vissa ftalater, som kan finnas i golvbeläggningar av plast, men också i lim, färg, tapeter mm.

– Vi satsar nu mer resurser och höjer tempot för att fasa ut och oskadliggöra dessa farliga kemikalier. Kemikaliearbetet är en av alliansregeringens prioriteringar under mandatperioden, säger Andreas Carlgren.

Kemikalieinspektionen med den nationella handlingsplanen ska vidta särskilda insatser inom sex områden:
– Agera för förbättrad kunskap, bland annat om kombinationseffekter där var för sig ofarliga ämnen kan bli skadliga och de blandas
– Effektivisera EU-arbetet inom Reach för att snabba på identifiering, begränsning och utfasning av farliga kemikalier
– Intensifiera arbetet med att ta bort hälsoskadliga kemikalier i livsmedel, som rester från bekämpningsmedel och kadmium
– Bättre information om kemikalier i varor till konsumenterna
– Ökad varutillsyn och bättre kontroll av farliga ämnen i varor
– Initiera och stödja frivilliga initiativ för att begränsa, fasa ut och ersätta farliga kemiska ämnen. Dialog med branschen prioriteras, bland annat för att öka kunskapen och för att branschen ska sätta upp uppföljningsbara utfasningsmål.

– Arbetet för giftfri vardag måste bedrivas både på hemmaplan och inom EU. Genom att påverka EU påverkar vi också världens största konsumentmarknad. Sverige ska gå före och driva på både i både EU-förhandlingar och i det globala samarbetet, säger Andreas Carlgren.

Sverige går redan före på flera områden:
– Sverige har genomfört förbud mot kvicksilver och arbetar för samma beslut inom EU, som ett steg på vägen mot en internationell utfasning av kvicksilver.
– Sverige har också drivit på för att EU ska förbjuda det hormonstörande ämnet Bisfenol A, vilket nu görs i ett första steg i nappflaskor. Sverige har tidigare beslutat att utreda ett bredare förbud mot ämnet.