16 december, 2010

Säkrare segling med Gyb’Easy från Wichard

För en seglare är den mest obehagliga manövern oftast gippen, i synnerhet med liten besättning. Franska Wichard har nu i sitt sortiment en patenterad ”bombroms”, Gyb’Easy, som effektivt saktar ner bommen under gippen och därmed gör manövern säker och odramatisk.

Gyb’Easy utnyttjar friktionen när den specialkonstruerade linan passerar över bombromsen. Linan justeras snabbt och smidigt i tre olika lägen för att anpassas till rådande vindar. Installationen är enkel och tar bara några minuter.

Gyb’Easy fungerar på storsegel upp till 40m2 och kan användas på alla båttyper, från äldre gaffelriggade till moderna båtar.

Gyb’Easy är tillverkad i anodiserad aluminium och levereras komplett med lina.

Pris 3 660 kr.

Info: www.lirosropes.se

Kommentarer

S/Y Mary af Rövarhamn 16:55:28 2011-01-03

Vi är en familj som är ute på långsegling (www.symary.com) och använder oss av Wichards bombromsar. Jag skriver bombromsar i plural eftersom vi har en ketch. Vi är otroligt nöjda. Vad som är så bra med den här lösningen jämfört med en fast preventer är att den faktiskt tillåter bommen att gippa – men på ett lugnt och kontrollerat sätt. På så sätt blir påfrestningen på riggen inte blir lika stor som med en fast preventer, och därmed minimeras risken för skador på både båt och besättning. Här är en länk till ett videoklipp på GybÉasyn in action – i hård aktlig vind utanför Kap Finisterre.http://www.youtube.com/watch?v=lUdOkj75QQg&feature=player_embedded

(Bombromsarna är också bra att ha i lätta vindar och dyning för att spänna upp bommen så att den inte slår fram och tillbaka.)