16 december, 2010

Haltande seger för torsken i Kattegatt

Efter hårda nattförhandlingar har EUs fiskeministrar antagit 2011 års fiskekvoter för de viktigaste fiskbestånden i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt. Inför mötet har EU-kommissionen utryckt stor oro över att torskbestånden i Nordsjön – och speciellt Kattegattorsken – inte visar tecken på återhämtning. Havsforskarna rekommenderar sedan år 2002 att torskfisket i Kattegatt ska stoppas helt – men det lyssnade inte fiskeministrarna på.

– WWF hade hoppats på att EU-ministrarna efter åtta års varningar från forskarna skulle besluta att stoppa fisket på den hotade torsken i Kattegatt. Beslutet att minska kvoterna med 50 procent är på rätt väg men det räcker inte om beståndet ska finnas kvar i framtiden. Det här beslutet innebär att riktade insatser måste göras för att hindra att torsk fångas som bifångster i andra fisken i Kattegatt. Även tidsbegränsade fiskestopp måste införas, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

För Nordsjötorsken är det är positivt att EU-ministrarna beslutade att följa förvaltningsplanen men också att ministerrådet beslutade att planen ska revideras för att bättre nå uppsatta mål. Det är uppenbart att högre krav på selektiva fiskemetoder som minskar oönskad fångst måste ställas och att fler fiskefria områden inrättas som skyddar fiskens barnkammare.

– Krafttag måste tas mot dumpningen av fisk i Nordsjön. Det är inte acceptabelt att 50 procent av all fisk som fångas kastas tillbaka i havet för att bland annat öka värdet på fångsten. Det sker dagligen trots förbud. Kustbevakningen har svårt att kontrollera förbudet i Sverige och därför har WWF drivit på för att ett dokumenterat fiske ska införas på försök, säger Jenny Fors, fiskepolicyansvarig på Världsnaturfonden WWF.

WWF välkomnar därför överenskommelsen att varje land inom den nationella kvoten kan erbjuda en extra kvot till de yrkesfiskare som tar ansvar för att dokumentera fångsten med hjälp av övervakningskameror och som tar hela fångsten till hamn.

– Överenskommelsen om dokumenterat fiske är mycket positiv och försöken bör under nästa år utvidgas till att även omfatta andra arter än torsk. Insatserna för att skydda och bevara överutnyttjade fiskbestånd och stoppa dumpningen måste intensifieras på alla plan. Här i Sverige har hittills endast ett försök gjorts, säger Jenny Fors.

WWF efterlyser en stark reform av den gemensamma fiskepolitiken (CFP) efterom det nuvarande ramverket misslyckats att leverera ett mer hållbart och lönsamt fiske. Reformen måste leda till att kortsiktiga kvotförhandlingar förpassas till historien och att en mer regionaliserad och långsiktig förvaltning av fiskbestånden införs för allt fiske till 2015.

Foto: Paul Sunters.