21 augusti, 2023

Nya regler för mottagning av avfall från fritidsbåtar

Sedan 1 maj 2023 gäller Transportstyrelsens nya regler för mottagning av avfall från fritidsbåtar i hamnar som har kapacitet för fler än 25 båtar (TSFS 2023:12). De nya reglerna ställer krav på att fritidsbåtshamnar har mottagningsanordningar som fungerar som de ska, att de har rätt kapacitet, är rätt placerade och kan repareras utan dröjsmål om de går sönder.

Nytt krav på fritidsbåtshamnarna/båtklubbarna är även att planen för mottagande och hantering av avfall ska skickas in till kommunen för godkännande. Tidigare har det bara funnits krav på att hamnen har en upprättad plan.

Du som är verksamhetsansvarig för din båtklubb, uppmanas att snarast kontakta kommunen för att få besked om när din båtklubbs avfallshanteringsplan ska vara inskickad för godkännande. Många kommuner har fastställt att sista dag för inskickning är 30 september 2023.

OBS att från och med 1 januari 2024, kan kommunen även påföra en sanktionsavgift för den klubb som inte skickat in sin avfallshanteringsplan.

Svenska Båtunionen har som hjälp till båtklubbarna tagit fram ett informationsmaterial samt en handledning och en mall för hur man upprättar en avfallshanteringsplan. Besök Svenska Båtunionens hemsida och ladda ned materialet.

Dessutom anordnas tre webbinarier: 29 och 30 augusti samt 6 september.

Det krav som nu ställs på att upprätta en avfallshanteringsplan ersätter inte den tillsyn som gäller enligt miljöbalken beträffande bland annat avfall.

Curt Lindenbaum

Toatömningsstation vid Fyrudden.
Råd till båtklubbar avseende plan för avfallshantering.
Avfallshanteringsplan.

Svenska Båtunionen håller webbinarier om de nya reglerna – anmäl dig via länkarna här

Med anledning av de nya regler som gäller från och med 1 maj 2023, som innebär att alla hamnar ska ha en avfallshanteringsplan godkänd av kommunen senast 31 december 2023, håller Svenska Båtunionen (SBU) webbinarium vid tre olika tillfällen.

Som stöd för arbetet har SBU gått igenom regelverket noga och tagit fram en handledning och en mall för hur man upprättar en avfallshanteringsplan. Under webbinarierna kommer dessa kommenteras och diskuteras som hjälp till båtklubbarna att upprätta en handlingsplan.
Om båtklubben inte har en godkänd avfallshanteringsplan, eller saknar av kommunen anvisade mottagningsanordningar, kan höga sanktionsavgifter drabba båtklubben.

Ladda ner Råd till båtklubbar avseende plan för avfallshantering enligt TFS 2023:12 här.

Datum för webbinarierna:
29 augusti     kl. 19.00
30 augusti     kl. 19.00
6 september kl. 19.00

Anmäl dig till webbinariet här.