23 november, 2010

Brygga med solcellsbelysning

Här är en riktigt smart konstruktion från vårt norska grannland. Det är en komplett brygga med båtplatser som lyser i mörkret. De lyser tack vare nya förtöjningsbommar med solcellsbelysning, vilket gör att man slipper allt jobb med att installera el för belysningen.

Det är företaget Wee Marine AS i Haugesund som introducerar den nya serien med flytbommar för sina flytbryggor. Avsikten är att skapa mer användarvänliga och robusta båtplatser.

Särskilt under den mörka delen av året är det riktigt elegant att ha den här typen av belysning som alltid fungerar. Tanken på att försöka lägga till mellan Y-bommar utan någon form av belysning känns fel. Men med den härtypen av hjälpmedel blir det en helt annan sak.

Lamporna skiner i 360 grader och är dessutom solcellsdrivna, helt utan att behöva någon landström.

Själva Y-bommarna levereras med en ytbeläggning i fiberkomposit, en lösning som är godkänd för användning offshore och ger en extra trygghet. Standardbredderna är 60 eller 100 cm, men vid behov kan man även få 150 cm brett till exempel för rullstolsbundna.

Bommarna är tillverkade i varmgalvaniserat stål och har kraftiga förstärkningar. De levereras i längder på 6, 8, 10 respektive 12 meter.

Info: www.wee-marine.no

Kommentarer

Olle 11:39:14 2010-11-23

Snyggt och bra!

Olof Malmlöf 15:56:10 2010-11-23

Hm. Får allt vara bra mycket bättre kvalitet än dem man köper i byggvaruhandeln då. Sedan alltid risk för bländning och "light-pollution"…