22 november, 2010

Enkelt skydd mot dödliga maneter

Vid den härligaste strand kan det under ytan lura dödliga maneter. Men det finns ett enkelt skydd. -Vi fick frågan om våra solskyddskläder skyddar mot dödliga maneter från en av våra uppmärksamma kunder, säger Marika René, VD för Sunblock AB. Eftersom vi själva har barn och reser mycket ville vi ta reda på fakta.

Det finns ett antal farliga maneter. Alla är dock inte dödliga, vissa orsakar svåra smärtor och brännskador. Den farligaste maneten, kubmaneten, som finns i vattnen utanför Australien och i de tropiska delarna av Sydostasien kan om oturen är framme döda en människa på bara några sekunder.

Dan E Nilsson, biolog och professor vid Lunds Universitet förklarar att tunna tyger skyddar mycket bra mot maneter.:

– I norra Australien är det mycket vanligt att surfare har “stinger suits” som nog motsvarar ungefär de solskyddskläder som finns i Sverige. Jag har själv en sådan dräkt när jag fångar maneter i Australien, och har aldrig haft problem trots att jag 100-tals gånger stött emot maneterna.

– Det är inget 100%-igt skydd mot att bli bränd, eftersom vissa maneter i viss utsträckning kan “bränna” igenom det tunna tyget. Mängden nässelkapslar som når igenom tyget är dock mycket litet, och i värsta fall förvandlar det en dödlig kontakt till en lättare och ofarlig smärta. Självfallet kan man fortfarande bli allvarligt bränd på oskyddade hudpartier i ansiktet och på händerna. Ett sammanfattande svar är dock att solskyddsdräkter ger ett bra skydd mot maneter.

– Om man är orolig för maneter rekommenderar vi att man väljer en långärmad tröja med långa byxor som ger ett heltäckande skydd, säger Marika. Kläderna skyddar inte bara mot maneterna utan har också en mycket hög solskyddsfaktor som motsvarar minst 50.

Info: www.sunblock.se