15 november, 2010

Scania och MAN utreder möjligheter att gå samman

Sedan en tid tillbaka har Scania och MAN genomfört ett antal utredningar rörande projekt på det industriella området, huvudsakligen avseende tunga fordon, vilka skulle göra det möjligt för företagen att dra nytta av synergier inom forskning och utveckling, tillverkning och inköp. På den marina sidan skulle detta kunna innebär ett ännu bredare utbud av tunga dieselmotorer för större fritidsbåtar.

Utredningarna har visat att ett förverkligande fullt ut av de möjliga synergierna förutsätter ett närmare samarbete genom att de båda företagen går samman, samtidigt som respektive företags varumärke bevaras.

Inget beslut har fattats vid denna tidpunkt, då ett antal kommersiella och legala frågor återstår. Ett beslut kan endast komma då dessa frågor har lösts.

Scania avser att inte lämna någon vidare kommentar medan diskussionen pågår. Ytterligare information kommer när det kan anses lämpligt.

Scania är en av världens ledande tillverkare av lastbilar och bussar för tunga transporter samt industri- och marinmotorer. En växande del av verksamheten utgörs av produkter och tjänster inom service och finansiering, som garanterar Scanias kunder kostnadseffektiva transportlösningar och hög tillgänglighet. Scania är verksamt i ett hundratal länder och har 32 000 anställda. Forskning och utveckling är koncentrerad till Sverige. Tillverkning sker i Europa och Sydamerika med möjlighet till globalt utbyte av såväl komponenter som kompletta fordon. Under 2009 uppgick faktureringen till 62 miljarder kronor och resultatet efter skatt till 1,1 miljarder kronor.

Info: www.scania.com/se