3 juli, 2023

11th Hour Racing Team vann The Ocean Race

11th Hour Race Team vann den prestigefyllda IMOCA-klasen i The Ocean Race, som gick i mål i Genua 29 juni. VO65-klassen vanns av WindWhisper Racing Team.

Den slutliga resultatlistan i IMOCA-klassen toppas av 11th Hour Racing Team före Team Holcim-PRB och Team Malizia. 11th Hour Racing Team är det första USA-flaggade teamet som har vunnit tävlingen.

– Jag är helt extatisk, kommenterade skepparen, Charlie Enright från USA.

– Det här loppet tar allt ur dig – känslomässigt, mentalt och fysiskt. Jag är otroligt stolt över hela vårt team som har arbetat outtröttligt i tre år för att nå denna seger. Det har varit toppar, men också dalar som har slagit ner oss alla. Men det var värt allt när vi ser resultatet av vår insats.

IMOCA-båtarnas deltagande var omdiskuterat sedan starten i januari i Alicante och en del kritiserade beslutet att ha med dessa extrema kappseglingsmaskiner. Det blev också en hel del dramatik under seglingarna. Avmastning, krascher och nytt fartrekord för enskrovsbåtar avlöste vartannat i nyhetsflödet, men till slut stod 11th Hour Racing Team som en värdig vinnare.

The Ocean Race avslutades med ett In-Port Race i Genua med både VO65 Sprint och IMOCA-båtarna. De tävlingarna avgjordes i svaga vindar.

Resultat The Ocean Race

IMOCA

  1. 11th Hour Racing Team
  2. Team Holcim – PRB
  3. Team Malizia

VO65

  1. WindWhisper Racing Team
  2. Team JAJO

Övriga resultat, filmer och tracker för att följa The Ocean Race finns på hemsidan: www.theoceanrace.com

Bildtext:

11th Hour Racing Team på väg Grand Finale i Genua. Foto: Amory Ross / 11th Hour Racing / Ocean Race.
Ocean Race 2022–23 etapp 7, dag 8 ombord på Team Malizia. Will Harris arbetar under däck. Foto: Antoine Auriol / Team Malizia / The Ocean Race.
Ocean Race 2022–23. Rosalin Kuiper ombord på Team Malizia. Foto: Antoine Auriol / Team Malizia / The Ocean Race.