3 juli, 2023

Eldriven surfbräda?

Intresset för jetboarding växer kraftigt. Jetboarding är en helt ny upplevelse, en eldriven surfbräda som drivs av en vattenjet. Du behöver inte ha surfat tidigare för att kunna njuta fullt ut av brädan. De flesta står upp och kör efter några minuter.

Båtliv provade en instegsmodell från det Svenska företaget Radinn och fick en kul upplevelse.

Brädan kan vara ett sätt att få med ungdomarna ut på sjön och kanske undvika stirrandet i mobiltelefonen. Den är betydligt enklare än att ta med än en vattenskoter och tas batteriet ur blir den lättare att hantera ombord. Brädorna levereras med dödmansgrepp, men en del simma blir det ändå om du ramlar av i hög fart och det är medvind.

Känslan av att vara så nära vattnet på en planande bräda är magisk. Att nästan ljudlöst surfa på vattnet och dessutom bara behöva se upp för grund som ligger strax under vattenytan är ju en stor fördel (brädans fenor sticker bara 20 cm).

Batteriet räcker för upp till 45 minuters körning och det kan laddas i ett vanligt eluttag på drygt två timmar.

Fakta Radinn X-Sport
Vikt: 45 kg
Vikt utan batteri: 22 kg
Volym: 101 liter
Längd: 1 901 mm
Bredd: 779 mm
Maxfart: 60 km/h
Pris: 10 995 Euro
Körtid: Upp till 45 minuter

Radinn har tre eldrivna brädmodeller att välja mellan. Radinn Carve är brädan för dig som vill köra lite mer utmanande, med möjligheten till lite skarpare svängar och lite högre puls. Till brädorna kan man använda Radinns rullbag för enklare hantering.

Några andra aktörer:
Elektrosurf. Har bl a foilande brädor med el- eller bensindrift. www.electrosurf.se
Awakeboards. Eldrivna surf- och foilbrädor www.awakeboards.com
Jetsurf Sweden. El- och bensindrivna surfbrädor. www.jetsurfsweden.se

Bildtext: Jetboarding som den här brädan från RADINN är en helt ny upplevelse, en eldriven surfbräda som drivs av en vattenjet.