Antal gästnätter i Göteborg på hotell och vandrarhem var 3 195 849 nätter under 2009. Många utav gästerna är turister som kommer för att uppleva Göteborg, något som är oerhört viktigt för stadens turismnäring. Skatteverkets momsregler gör emellertid att konkurrensen inom turismnäringen snedvrids, något som kommunalrådet Jonas Ransgård (M) och riksdagsledamoten Lars Hjälmered (M) vill att Riksdagen ändrar på.
– För turister som väljer kommersiella boendeformer som hotell eller camping är momsen 12 procent. För de båtturister som kommer och lägger till i gästhamn blir momsen emellertid 25 procent, säger Lars Hjälmered (M) som tidigare lagt en motion angående momssatsen i gästhamnar, som i mars 2010 avslogs av Riksdagen.
– Dessutom finns det tillfällen då den snedvridna momsen gynnar aktiviteter som i högre grad belastar miljön. Momsen på en guidad buss- eller båttur är 6 procent, medan det på en guidad cykel- eller kajaktur är 25 procent i moms, säger Jonas Ransgård (M).
Statistik från SCB och Tillväxtverket visar att turismnäringen år 2000 omsatte cirka 159,5 miljarder kronor i Sverige. År 2008 var omsättningen 244 miljarder kronor, vilket visar att turismnäringen haft en betydande tillväxt. Under samma period har turistnäringens exportvärde, det vill säga utländska besökares turistkonsumtion i Sverige, ökat med drygt 100 procent mätt i löpande priser. Andelen sysselsatta inom turistnäringen i Sverige var 158 936 personer år 2008.
– Turism blir en allt viktigare näring i Sverige som ger allt större skatteintäkter. Vi anser att momsen bakom skatteintäkterna bör sättas så att aktörerna inom turismbranschen får likvärdiga villkor. Därför tänker jag fortsätta driva frågan i Riksdagen, säger Lars Hjälmered (M).
– Logiken bakom snedvridningen är omöjlig att första. Rättvis konkurrens är något som alliansregeringen bör värna om och därför måste de snedvridna momsreglerna inom den växande turismnäringen ses över under den kommande mandatperioden, avslutar Jonas Ransgård (M).