14 oktober, 2010

Ny typ av förtöjningsboj

Vi har konstruerat en förtöjningsboj med ny form och funktion. Tester ute i skärgården under flera säsonger, visar att bojen fungerar enligt planerna. Bojen ser i stort sett ut så här: – Flytkroppen är ringformad, ungefär som en frälsarkrans. Från flytkroppen går tre stänger upp till bojens övre del ca 1 m. Dessa stänger har en speciell utformning så att dess nedre del har en radie som sammanfaller med flytkroppens centrum. I detta centrum sitter även linan eller kätting som går ner till bojstenen.

När båten skall kopplas till bojen, sker det på bekväm höjd där karbinhaken fästes på någon av de tre stängerna. Haken faller ner och placerar sig så att dragkraften blir linjär mot bojlinan och bojen kommer att förbli upprätt.

Högst upp på de tre stängerna sitter en mjuk avbärarboll som inte kan skada båten och kan förses med radarreflektor, reflexer och egen text. Dessutom kan den förses med en batteridriven fjärrmanövrerad belysning, så att den är lätt att hitta i mörker.

Vi är intresserade att sälja projektet till ett företag som kan tillverka och få ut den på marknaden. Vi hjälper naturligtvis till med den slutliga designen. Förtöjningsbojen är patentsökt.

Info: jansson@chw.nu

Kommentarer

cesar 15:10:11 2010-11-27

Vart säljs den?