14 oktober, 2010

999 Mkr till Kustbevakningen

I regeringens budgetproposition för 2011 föreslås Kustbevakningen få ett anslag på drygt 999 miljoner kronor. Det ligger ungefär i samma storleksordning som för åren 2010 och 2012. I anslaget ingår, liksom för år 2010, 40 miljoner kronor för att finansiera ökade räntekostnader på förskottsbetalningar av myndighetens nya flygplan och fartyg.

− I budgetpropositionen finns inga signaler om en minskad ambitionsnivå för Kustbevakningens verksamhet. Vi räknar med att vi kan använda anslagssparande under två år och därmed i stort bibehålla dagens ambitionsnivå för den operativa verksamheten, säger Judith Melin, generaldirektör för Kustbevakningen. Hon fortsätter:

− I vårt budgetunderlag som vi lämnar till regeringen i februari kommer vi återigen att framföra behov av ytterligare medel till år 2013 och framåt. Vi kommer också att arbeta långsiktigt med frågan om vilken verksamhet och ambitionsnivå som ska bedrivas med en budget på knappt en miljard, det vill säga om ingen budgetförstärkning ges från och med 2013.

Regeringen skriver vidare att Kustbevakningen under 2011 bör fullfölja redan påbörjade materielanskaffningar, men att inga ytterligare upphandlingar och beställningar av fartyg ska påbörjas under 2011. Regeringen anser att de förändrade ekonomiska förutsättningarna till viss del påverkar myndighetens möjlighet att uppnå fastställda mål för den operativa förmågan.

− Detta innebär att vi behöver livstidsförlänga befintlig fartygsflotta och att vi skjuter ersättningsanskaffningar av fartyg på framtiden, säger Judith Melin.