7 oktober, 2010

Yamarin satsar på ny båtmodellserie med aluminiumskrov

Nu satsar även finska Yamarin på en helt ny modellserie med aluminium. Båtarna får aluminiumskrov och glasfiberdäck där däcken hämtas från Yamarins populära båtar. De två första modellerna presenteras för allmänheten på vårens båtmässor, men Båtliv har redan provkört de två första båtarna med namnet Yamarin Cross försedda med Yamaha utombordsmotorer på 150 hk.

Tidigare i år presenterade finska Buster en ny modellserie under namnet Buster Drive, vilket innebär båtar med aluminiumskrov och glasfiberdäck. Nu komemr alltså Yamarin med samma lösning fast i helt egen regi och med egna konstruktioner.

De två Yamarin Cross båtar som vi har provkört under några timmar – 63 Bow Rider och 61 Center Console – lovar mycket gott inför framtiden. Yamarins glasfiberbåtar tillhör båtbranschens absolut bästa konstruktioner och de här båtarna är, enligt vårt tycke, ännu vassare.

Särskilt Yamarin Cross 63 Bow Rider gav ett mycket gott intryck med ett vasst skrov som uppförde sig föredömligt. Båten har också en mycket fin viktfördelning och väl skyddade platser för föraren och passagerare, vilket gör den till en njutning att köra.

En av de främsta anledningarna för Yamarin att skapa en ny produktserie är att bygga båtar med lättskötta skrov av aluminium men som ändå är “snygga och rymliga med utmärkta köregenskaper”. De första modellerna i serien är 63 Bow Rider och 61 Center Console.

Yamarin Cross-båtarna har en helt ny typ av skrovkonstruktion, som ger köregenskaper möjliga som tidigare bara kunde förväntas av glasfiberbåtar. Dessutom är båtarna betydligt större inuti än andra aluminiumbåtar i samma storleksklass. Tack vare den nya konstruktionen har Yamarin även lyckats minimera skrovljudet. Hållbart och lättskött aluminiumskrov tillsammans med grått glasfiberdäck och blågråa madrasser ger de nya båtarna ett snyggt och harmoniskt utseende.

– Båtar med aluminiumskrov är mycket omtyckta på den nordeuropeiska marknaden. Med Yamarin Cross vill vi erbjuda konsumenterna båtar med aluminiumskrov som dessutom har glasfiberbåtarnas bästa egenskaper, säger VD Aatos Kivelä på Konekesko Ab.

Yamarins mål är att under 2011‒2013 skapa en serie som består av tio båtar med aluminiumskrov. Nästa nya Yamarin Cross-modell presenterar de sommaren 2011.
Yamarin Cross 63 Bow Rider och 61 Center Console är konstruerade av Tarmo Vuojärvi, Kai Ilmanen och Team Yamarin. Yamarin Cross-båtarna tillverkas liksom de traditionella Yamarinbåtarna av kontraktstillverkare i Finland. Under det första året tillverkar Yamarin cirka 200 stycken, av vilka omkring hälften går på export.

Huvudmarknaden för modellserien Yamarin Cross är Finland, Sverige, Norge och Ryssland.

Info: www.yamarin.com