21 september, 2010

Nya hybridsystem för serieproduktion

Om ett par veckor är det dags för den stora båtmässan i Genua i Italien. En av de intressantaste nyheterna blir denna (bilden) båt med vad som beskrivs nästa generations serieproducerade hybridsystem för båtar. Det är österrikiska Frauscher Bootswerft som presenterar en serie om fem olika båtmodeller med varierande design vid Genua Boat Show 2010.

De båtar som kommer att visas av Frauscher blir 909 Benaco, Den bt som valdes till “European Powerboat of the year 2010”, 717 GT, 606 Riviera och ytterligare två modeller som är utrustade med Steyr Motors hybridsystem, 757 St. Tropez och 686 Lido.

För att verkligen ge publiken tillfälle att se hela systemet kommer även själva motorenheten att visas upp i en särskild monter.

Det långvariga samarbetet mellan de österrikiska företagen Steyr Motors och Frauscher Bootswerft har resulterat i den serie med hybridbåtar som fick världspremiär på “Boot Düsseldorf” i januari 2008. Drygt två år senare presenteras en ny nivå av detta Hybrid Propulsion System. Nu i samarbete med Frauschers italienska partner, Cantiere Nautico Feltrinelli, som har sålt och levererat ett par båtar med Steyr Motors hybridsystem, en 686 Lido som går som taxibåt i Gardasjön och en 757 St. Tropez som används i Venedig.

– Vi ser en stor potential för den här marknaden. Båtentusiaster blir mer och mer angelägna om miljön och vi kan erbjuda båtar som är både snygga, väldesignade och miljövänliga, säger Stefan Frauscher.

När de nya båtarna körs med inställningen “zero emission” och elektrisk drift kan de gå i 5 knop utan några som helst utstläpp.

www.steyr-motors.com

www.frauscherboats.com