18 juni, 2010

Ryssundet muddrat – fritt för passage med båt

Nu är det fritt fram för passage genom Ryssundet mellan Utö och Rånö – en välkommen nyhet för båtfarare i södra Stockholms skärgård som vill undvika en guppig färd över havsfjärden Mysingen. Det 400 meter långa sundet som nu har muddrats till ett djup av 2,5 meter invigs av Skärgårdsstiftelsen den 20 juni. Invigningen av Ryssundet förrättas av Skärgårdsstiftelsens ordförande, Raymond Svensson, ombord på m/s Utö Express under en resa genom sundet i närvaro av alla inblandade. Programvärdar under invigningsresan är Erling Matz och Carina Lernhagen Matz.

Enligt en gammal sägen blev delar av den ryska galärflottan sommaren 1719 fast i Rånösundets norra del och tvingades gräva en kanal för att ta sig ut, därav namnet Ryssundet. Landhöjning och igenslamning har med tiden gjort sundet allt grundare.

En mindre muddring gjordes för 50 år sedan, men den muddring som nu genomförts är betydligt mer omfattande och gör vattenleden inte bara tillgänglig för fritidsbåtar utan också för marinens båtar, yrkestrafik och för eventuell framtida reguljär båttrafik mellan Nynäshamn och Utö.

Bild av Ryssundet. Foto: Thorsten Nilsson.