4 juni, 2010

Hon vill skapa fler fritidsbåtplatser i Göteborg

I Sweboats årliga ranking över Sveriges 50 bästa båtkommuner hamnade Göteborg i år utanför topp 50, något som kommunalrådet Agneta Granberg (M) nu vill ändra på genom en motion till Göteborgs Kommunfullmäktige där hon föreslår att fler fritidsbåtplatser tas fram.

– Båtlivet ska vara en möjlighet för alla, men utbudet motsvarar tydligt inte efterfrågan på fritidsbåtplatser i Göteborg, säger kommunalrådet Agneta Granberg (M).

Grefab, Göteborgsregionens Fritidshamnar AB, erbjuder idag ungefär 7 000 båtplatser i sjön samt 4 500 vinteruppläggningsplatser i nio hamnar från Björlanda Kile i norr till Killingholmen i söder. Trycket på fler båtplatser är stort. Kötiden för båtplats är över 5 år i nästan samtliga hamnar, oavsett båtstorlek. I många utav hamnarna är kötiden över 10 år för många båtstorlekar.

– En kapacitetsutbyggnad skulle minska kötiderna. Grefab har uttryckt att 1 500- 2 000 nya båtplatser behöver byggas så fort som möjligt. En dialog med privat- och föreningsdriva hamnar behöver också ske för att se om de kan öka antalet platser, säger Agneta Granberg (M).

En mindre del av de nya platserna är tänkt att reserveras för så kallade miljöbåtar, motorbåtar med miljövänlig framdrivning.

– Utvecklingen av miljöbåtar går fort framåt med diverse el-hybrider och motorbåtar som drivs med biobränslen. Jag ser utvecklingen som oerhört positiv för ett miljövänligare båtliv och vi kan förhoppningsvis få fler att köpa miljöbåtar genom att en del av motorbåtsplatserna reserveras för miljövänligare båttyper, säger Agneta Granberg (M).

Agneta Granberg vill även se fler gästhamnsplatser i Göteborg och att servicen i anslutning till hamnarna förbättras. Med över 46 procent av alla gästhamnsbesök i Sverige är Västra Götaland idag Sveriges mest besökta båtregion. Västsvenska Turistrådet har räknat med att antalet gästhamnsplatser i regionen måste öka med 20 procent till 2013 för att möta den ökande efterfrågan.

– Göteborg behöver nya gästhamnsplatser för att fler båtgäster ska kunna ta del av Göteborg som turiststad med dess möjligheter till shopping, restaurangbesök, sevärdheter och övriga kultur- och nöjesutbud. Samtidigt måste även serviceutbudet i våra hamnar förbättras med exempelvis återvinningsstationer, kiosker och turisminformation i anslutning till gästhamnen. Gästhamnen ska inte ses som en parkeringsplats för båtar, utan som ett ”båthotell”, avslutar kommunalrådet Agneta Granberg (M).