2 juni, 2010

Stena Bulk beställer ytterligare ett Suezmax tankfartyg

Stena Bulk, som i mars bekräftade beställningen av sex egendesignade Suezmax tankfartyg vid Samsungvarvet i Korea för leverans år 2011/2012 går vidare med ytterligare ett fartyg – det sjunde i serien. Fartygen har designats av Stenas egen tekniska avdelning enligt dagens mest avancerade tillgängliga teknik. Energieffektiviteten förbättras dramatiskt och bland annat minskar bränsle- och bunkerförbrukningen med upp till 15 procent jämfört med de allra effektivaste idag seglande Suezmax-fartygen av konventionell design.

”Stena Bulk har inväntat lämpligt marknadsläge för att till rätt pris expandera flottan av Suezmax tankers(160 000 dwt). Vi har använt tiden till att integrera våra beprövade meriter i fråga om innovativ tankerdesign och skapa världens miljövänligaste tankfartyg av denna storleksklass med minimal bunker-förbrukning,” säger Ulf G. Ryder, VD Stena Bulk.

”Beställningen av de sju nya fartygen innebär ett ypperligt tillskott av toppmoderna enheter till Stena Sonangol Suezmax Pool”, fortsätter Ryder. ”Poolen som ligger i premiumklassen av de opererande tankpoolerna kommer nu att ytterligare förstärka sitt försprång med tonvikt på nya och miljövänliga fartyg.”

Operation och befraktning av fartygen i Stena Sonangol Suezmax Pool drivs från Stena Bulks kontor i Houston, London och Singapore. Under våren firades dessutom den ståtliga invigningen av Poolens nya kontor i Rio de Janeiro, Brasilien.

Concordia Maritime är ett internationellt tankrederi noterat på Nasdaq OMX Nordiska Börs i Stockholm. Rederiet har tio tankfartyg byggda enligt MAX-konceptet, åtta fartyg levererade och de två återstående levereras 2010/2011. P MAX är produkttankfartyg på cirka 65 200 dwt. MAX-konceptet innebär att fartygen är byggda för största möjliga lastförmåga på grunda vatten. Fartygen har ett helt nytt koncept för säkrare oljetransporter med dubbla maskiner i två helt separata maskinrum, dubbla roder och styrmaskiner, två propellrar och dubbla kontrollsystem.

www.concordia-maritime.se

Bilden föreställer Panamaxfartyget Stena Poseidon.