7 maj, 2010

Kemikalietillsynen förstärks och förenklas

Nu ska kemikalietillsynen bli tydligare och mer lättöverskådlig. Dubbelt tillsynsansvar tas bort. Det är innebörden i propositionen 2009/10:167 Kemikalietillsynen, som regeringen överlämnat till Riksdagen. Regeringen kommer nu att genomföra de förordningsändringar som behövs med anledning av propositionen.

– Många av de kemikalier som sprids i samhället finns i varor. För att uppnå en giftfri miljö behöver tillsynen över farliga ämnen i varor öka och bedrivas mer strategiskt, både vad gäller sådana varor som tillverkas i Sverige men även sådana som förs in till Sverige. Det är det regeringen nu genomför, säger Miljöminister Andreas Carlgren.

Regeringen har givit Kemikalieinspektionen i uppdrag att ta fram en strategi för tillsynen av kemikalier i varor, bl.a. för att identifiera vilka varugrupper som bör prioriteras i tillsynen och för att tillsynen ska kunna bedrivas strategiskt och effektivt.

Den nuvarande organisationen för tillsyn enligt miljöbalken över kemiska produkter, biotekniska organismer och varor omfattar myndigheter på central, regional och lokal nivå. Organisationen är i många avseenden otydlig vilket riskerar att medföra att tillsyn bedrivs ineffektivt eller i värsta fall inte alls.

– Dagens situation är inte rimlig. Flera myndigheter kan utöva tillsyn över en verksamhet i syfte att kontrollera samma regler. Företag kan få besök av olika tillsynsmyndigheter som gör samma sak, vilket är en onödig belastning före företaget och en ineffektiv tillsyn, säger Andreas Carlgren.

Propositionen bygger på Reach-utredningens förslag till ny organisation och finansiering av kemikalietillsynen. Regeringen har tidigare i år genomfört ändringar av kemikalieavgiften i syfte att förenkla för de företag som är avgiftsskyldiga och för att avgiften bättre ska återspegla kostnaden för tillsynen. För de allra flesta företag innebar ändringen en kraftigt sänkning av avgiften.