4 maj, 2010

Abramovichs megayacht Eclipse har lämnat varvet

Efter flera fördröjningar vid leveransen har nu världens största privata yacht, Roman Abramovichs Eclipse blivit helt klar och har levererats. Hon lämnade det tyska varvet Blohm & Voss i fredags och nu kan Abramovich njuta av denna helt extraordinära yacht på egen hand.

Eclipse är på hela 557 fot (167 m) och är väldigt välutrustad. Ombord finns bland annat två helikopterplattor, en ubåt, flera jacuzzi, en pool och ett system för att upptäcka inkommande robotar. Man undrar hur ägaren ska hinna använda allt detta, särskilt med tanke på att han även äger flera andra stora yachter…

Ägarens egen “kabin” är på närmare 500 m2 och omfattar två pooler, av vilka den större kan förvandlas till ett dansgolv.

Kostnaden för Eclipse beräknas till mellan 2 900 Mkr och 5 700 Mkr. Ingen utom möjligen ägaren vet dock exakt vad en yacht i den här klassen kostar.

M/Y Eclipse är konstruerad av Blohm + Voss i Hamburg. Hon ägs av Roman Abramovich. Båtens exakta längd är inte officiell, men troligen 167 m. Hon är därmed 11 m längre än närmaste privata yacht, Dubai, som tillhör Sheikh Mohammed i Dubai.

Eclipse har 11 gästkabiner, tre mindre båtar och en miniubåt som kan dyka till 50 m djup. Besättningen uppgår troligen till cirka 70 man.

Som försvar har båten ett tyskkonstruerat försvarssystem med robotar. Fönstren i Abramovichs kabin och på bryggan är skottsäkra och gjorda i armerat glas. Yachten är även utrustad med anti-paparazzi skydd, vilket bör vara svårt att tillverka…

Eclipse sjösattes för första gången 12 juni 2009.
Abramovichs privata flotta består av fyra yachter: Eclipse, Pelorus, Sussurro och Ecstasea. han skänkte en av sins tidigare yachter, “Le Grand Bleu”, till sin kompanjon och vän Eugene Shvidler 2006.