4 maj, 2010

Skudo skyddar mot fästingar med ultraljud

Nu finns fästingskyddet Skudo att köpa i Sverige. Skudo är en liten elektronisk dosa som skrämmer bort fästingar på upp till tre meters avstånd med hjälp av ultraljud. Eftersom den verkar vid källan och håller fästingar borta från bäraren ger den skydd mot alla typer av infektioner som fästingar bär på, inte bara de som vaccin är verksamma mot. Och eftersom den arbetar med ultraljud behövs inga gifter som kommer i kontakt med människors hud.

– Bästa sättet att skydda sig mot fästingburna infektioner är genom att inte bli biten av en fästing överhuvudtaget. För friluftsmänniskor som rör sig ute under vår, sommar och höst är det lättare sagt än gjort. Men Skudo ger ett effektivt skydd och arbetar med ultraljud så att inga gifter kommer i kontakt med huden eller sprids i naturen, säger Emma Lund, Marknadsansvarig på Ticmera AB, generalagenten för Skudo.

Skudo Human heter versionen för människor och den bärs i midjehöjd utanpå kläderna och skyddar vuxna och barn mot att fästingar sätter sig på huden. Dosan är liten och robust och passar mycket bra för olika typer av friluftsliv där bäraren rör sig i terräng där fästingar väntar.

Fästingar är ett stort problem nära kusterna och i skärgårdar i framför allt södra Sverige. Men utbredningen och vilka sjukdomar fästingarna bär på förändras hela tiden. Dessutom har snötäcket under den gångna vintern skyddat fästingarna och hjälpt dem att övervintra.

Genom att skaffa en Skudo kan man relativt snabbt få ett gott skydd mot fästingar och de infektioner de bär på när man vet att man skall röra sig i fästingfarliga områden.

Om Ticmera
Ticmera är ett familjeföretag som drivs av syskonen och entreprenörerna Christian, Marcus och Emma Lund. Ticmera har ensamrätt för fästingavvisaren Skudo i Norden och Baltikum. Produkten säljs via företagets webbsajt www.ticmera.com och i Zoo-fackhandeln för husdjursmodellen.

Om Skudo
Skudo är ny på den svenska marknaden men har funnits i cirka 15 år. Dess förmåga att avvisa fästingar genom ultraljud är vetenskapligt fastlagda, länkar till undersökningar finns på www.ticmera.com. Skudo finns i två versioner, Skudo Human för människor och Skudo Pet för husdjur. Båda använder ultraljud med frekvensen 40 kHz.

Kommentarer

Seglaren 01:56:53 2010-05-05

Äntligen, jag har längtat efter en lösning som mina barnbarn kan använda. Hunden har alltid haft fästinghalsband men det kan man ju inte sätta på människor.

Annie med familj 10:05:27 2010-05-05

För människor! 🙂
Den måste vi testa på familjen, vi brukara få mycket fästingar på oss när vi är ute och seglar både på våra 4 barn samt vår katt.

Bengt 10:15:50 2010-05-06

Fantastikst om det fungerar, det här skall jag testa!

Anna & Sören 10:19:11 2010-05-06

Det här måste vår familj testa, vi är ute på skärgårsöarna hela säsongen och avskyr dessa äckliga små kyp, de är en plåga!
Äntligen något för oss stackars människor!

Ekot 14:37:52 2010-05-06

Hur reagerar hundar på detta trevliga ljud?

Lena 20:32:57 2010-05-06

Har köpt denna Skudo Pet till min hund förra året. Märkte ingenting på min hund. På deras hemsida kan man läsa att det gjorts studier, en som visar att den är säker, de har tydligen mätt tresshormonet på hundarna, det gav utslag när fästingarna bet sig fast. Inget utslag på stresshormonet när de hängde på dosan.
Har köpt Skudo både till hunden (Pet) och till oss människor (Human) i år. Kan verkligen rekommendera den.

Sneseglaren 00:21:19 2010-05-07

Jag har försökt läsa dessa studier och dessutom försökt verifiera källan på det uppgivna Universitetet. Tunt material och jag måste erkänna att jag är skeptisk. Man har försökt med ljud på möss och det har bevisligen ingen verkan. Fantastiskt OM det fungerar jag blev biten 14 gånger på två veckor förra sommaren …

Matilda 14:03:22 2010-05-09

jag brukar få MÅNGA äckliga fästingar på mig när jag är ute med båten under sommaren. Kolla på nätet förut hur man ska undvika dem o det står att man ska klä på sig en massa täckande kläder. Det vill man ju inte på sommaren!!! Så jag ska nog tästa den här skudon o så får vi se om den fungerar. Jag hoppsas det för det behövs skydd för människor mot fästignar!

James 21:06:59 2010-05-09

Kan de verkligen funka?
Tja de fungerar ju på möss säger frugan, så vi skal köpa 2 Skudo Human, vi bor i Roslagen och bor vid vattnet, kryllar av fästingasr här, man kan ju sätta upp de på altanen och få den fri, värt att testa, bra idé!

Gunvor och Bengt 19:25:47 2010-05-12

Vi har köpt en till vår hund, han verkar inte bry sig om ljudet, fungerar bra tycker vi, skönt att slippa de där gifterna, vi själva och hunden mådde dåligt av de giftiga fästinghalsbanden.
Vi kan rekommendera denna dosa, den räcker en hel säsong!

Klasse med familj 12:48:00 2010-05-17

Har aldrig hört om de här, intressant, skall testa på familjen i sommar när vi är i skärgården, hustrun brukar bli översållad av fästingar, hon skulle bli överlycklig OM det fungerar!
Finns den i nån båtäffär?
Erlanssons Brygga kanske, ska kolla.

Anders 20:46:43 2010-05-25

Jag har just köpt en fästingbricka/Skudo via internet. www.gladahundsaxen.se (snabb leverans och bra pris)
Hoppas bara den fungerar i sommar. Gillar inte att droppa gifter på vår hund, senast fick hon värk i lederna.

Per 19:14:32 2010-05-31

Köpte på Skärgårdsmässan i helgen (på Djurgården i Stockholm) 4 st Skudo Human till hela familjen, hoppas på att vi slipper fästingarna i skärgården under denna sommar. Om det fungerar är det revolutionerande!

Tveksam 15:04:17 2010-07-13

Ja, inte fungerade dom på våra hundar. Vi återgick efter tre veckors fästingplockande med Skudo som skydd till de gamla vanliga hedliga skyddande spot-on läkemedel.
De två studierna som hänvisas till är ju den ena väldigt gammal, den andra dock från 2002. BÅDA studierna har INTE kunnat visa på någon skyddseffekt. Båda studierna innehåller oerhört litet material 20 hundar i vadera studien (5 försvann tydligen i den andra). Räkna fästingarna dom hade på sig trots att dom bar Skudo så kan ni själva avgöra. Detta är forskning av dålig kvalitet.

Besviken 21:07:55 2010-08-22

Ja, det var nog det sämsta köp som jag har gjort. Efter nästan 2 mån användande gick jag tillbaka till affären och bytte för jag trodde att det var något fel på den men tyvärr så var den andra Skudon precis lika värdelös. Efter en runda i skogen kunde jag plocka bort mellan 8-12 st fästingar, en del som kröp omkring runt halsen och en del som redan satt sig fast. Uselt!!!

Per -Fästingskrämmaren fungerar! Har testat 14:04:24 2011-02-01

Vi , 2 vuxna – 2 undomar var i skärgården samt i Finland förra sommaren 2010, Skudo Human som jag köpte på Skärgårdsmässan maj 2010 kan vi rapportera fungerar!
Vi plockade några fåtal på hela sommaren, ungdomarna brukar annars få en hel del.
Fästinskrämmaren köper vi igen till våren, inget snack om saken.
Grymt enkelt!

Ann-Sofie 21:31:05 2012-05-10

Är jättenöjd. Har Skudo Human på oss i familjen och skudo Pet på hunden. I början glömde vi ta bort Skudo Pet när hunden badade, vi fäste Skudo Pet i ett elastiskt resårband och tog av den under hela badtiden., vilket kunde vara i flera timmar. Sedan satte vi på den igen.
Själv har jag Skudo Human på mig hela tiden i skärgården, har plockat en och annan, men det är stor skillnad mot innan, kunde plocka bort 3-4 fästingar /dag, bara på mig själv. Förra sommar tog jag bort totalt 3 på mig själv.
Om man riktar fästingskrämmaren mot en fästing, vill den bara bort ifrån dosan.
Nöjd skärgårdsfamilj.