26 oktober, 2021

Dubbelt drabbad av båt- och motorstöld

I samband med att båtar tas upp ur vattnet och läggs på land sker många stölder av båtmotorer.

Båtägaren Per Brandt fick under hösten en Yamaha 250 hk från 2013 stulen från sin Yamarin 76 DC. Båten låg vid en egen brygga i en hamnförening på Värmdö.

– Jag hade en NorthTracker GPS som jag hade gömt på en bra plats i motorn. Jag hade ställt in säkerhetszon på 300 m och det plingade till i telefonen klockan sju på morgonen. Jag kunde se på kartan att trackern hade gett ifrån sig en signal uppe på land. Då ringde jag 112 och larmade polisen.

– När jag var på väg mot signalen så ringde sjöpolisen mig och sa de var på väg samtidigt. Jag fick en ny signal från närheten av Sköndal och eftersom jag var 100 m från avfarten så jag körde dit och kom fram innan polisen.

När Per hittade signalen så kom den inifrån ett Shurgardförråd. Åtta poliser var på plats tillsammans med en person från NorthTracker.

– Polisen tog över och öppnade förrådet, där det fanns totalt 17 motorer i två förråd. Tjuvarna hade tagit bort växelhuset, men det fanns i förrådet.

Även Pers svåger blev av med en motor vid samma tillfälle, en Yamaha 150 hk och en bryggranne blev av med en motorkåpa.

– Allt är inte uppklarat än, men försäkringsbolaget har varit tillmötesgående och båten är bärgad. Jag hoppas att få tillbaka motorn till nästa säsong.

För Per Brandt var detta andra stölden på kort tid. I somras stals både båt och motor, men den gången låg båten förtöjd 20 minuter bort så han kunde hämta den.

I samband med polisens kontroll av förråden påträffades sammanlagt 17 båtmotorer till ett värde av minst 1 Mkr.

De två män som har hyrt förråden är misstänkta för grovt häleri. I de pågående förundersökningarna utreder polisen samband mellan dessa brott. Polisen har lokaliserat ägarna till samtliga motorer.

Skydda dig mot båtmotorstölder

  • Märk din motor med dold och synlig märkning. Många båtföretag utför detta. Ristar du in en märkning själv så är ett personnummer bättre än ett namn.
  • Se till att båten sitter väl förankrad med ett godkänt lås.
  • Spårsändare GPS/GSM/VHF är förebyggande. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vilken typ de godkänner.
  • Försvåra för tjuven när båten står på land. Regelbunden tillsyn är viktigt.
  • Stölder sker oftast när det är mörkt – bra belysning är därför viktigt.
  • Försök att tänka som en tjuv – hitta de svaga länkarna och förebygg där.

Bildtext

Per Brandts Yamarin 76 DC.

 

Avkapade förtöjningslinor.

 

En Yamahamotor stals från den här båten.