9 juli, 2021

Dåligt väder och tilläggning oroar båtfolket mest

Dåligt väder är det absolut största orosmolnet för svenska båtägare. På andra plats kommer att lägga till båten. Rädslan för andra okunniga båtägare hamnar på plats tre.

Pressmeddelande:

Sommar, sol och båtliv. Det bästa med en båtsemester är enligt 6 av 10 båtägare att vara ute i naturen, enligt en undersökning som försäkringsbolaget If har gjort.

Därefter kommer lugnet ute bland kobbar och skär och möjligheten att ta sig till avskilda platser. Även möjligheten att få umgås med sin partner och familj lockar många svenskar på båtsemester.

– Många svenskar älskar att vara i naturen, det är tydligt. Båtlivet ger en efterlängtad chans att leva ett liv närmare naturen, säger Arvid Böhm, båtexpert på If.

Men allt med båtlivet är inte underbart. Oron för dåligt väder är det jobbigaste med båtsemestern, tycker en av fyra. Därefter kommer att lägga till båten, oron för att ens egna kunskaper och erfarenheter inte ska räcka till när man lägger till, följt av oron för andra okunniga båtägare.

– Att klanta till det när man är ute på sjön händer nog de flesta båtägare någon gång. Då är det tryggt att ha en båtförsäkring som ersätter skador om man råkat köra in i bryggan eller gått på grund, säger Arvid Böhm.

– Det är även viktigt att ha en ansvarsförsäkring om du skulle skada någon annan person eller båt ute på sjön, säger Arvid Böhm.

Även om Ifs egna siffror visar att det totala antalet skador 2020 jämfört mot 2019 minskade med 7 procent, så ökade sjöskador med 6 procent, där grundstötningar, händelser vid tilläggning och dylikt står för majoriteten.

Topp 3 vanligaste skadorna på båtar hos If:

  1. Grundstötning
  2. Stöld av tillbehör och motorer
  3. Delad plats mellan förtöjningsskador och maskinskador

Tre grundläggande tips för en säker tillvaro på sjön är att alltid bära flytväst, undvika alkohol samt att bära sin mobiltelefon i ett vattentätt skal i ett snöre runt halsen.

– Självklart ska du behärska din båt och kunna sjöreglerna. Båtsäsongen är kort i Sverige, och under vinterhalvåret hinner man glömma mycket. Ta fö­r vana att fräscha upp regler och manövrering i lugn och ro under goda förhållanden, innan du ger dig ut på öppet vatten, tipsar Arvid Böhm.

Källa och foto: If.