14 april, 2010

Skyddsjakt på 230 gråsälar

Naturvårdsverket har gett tillstånd till skyddsjakt på 230 gråsälar i Östersjön, från Kalmarsund till finska gränsen. Det är oförändrat antal från i fjol. Totalt finns cirka 25 000 gråsälar i Östersjön. Gråsälarna utgör ett problem för yrkesfisket i Östersjön. De tar fisk i fisknät och fasta redskap. Regeringen har i år anslagit 25 miljoner kronor för bidrag och ersättning till sälskador.

– Det bästa är att förebygga skador och utveckling av mer sälsäkra redskap och fiskemetoder pågår. Det finns en laxfälla som fungerar bra och den utvecklas även för fiske av sik och torsk. Men det räcker inte, utan skyddsjakt behövs fortfarande, säger Per Risberg, biträdande chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Jakt från land och båt
Grundprincipen är att skyddsjakten på gråsäl ska ske från land eller båt som är fastgjord i is eller annan fast förankring. Men yrkesfiskare kan få tillstånd till jakt från båt. Då krävs att de eller den som ska utöva jakten har gått utbildning i säljakt i Sverige eller Finland.

Sedan 2007 har Naturvårdsverket tillåtit jakt från båt. Planen är att metoden ska utvärderas, men alltför få sälar har hittills fällts från båt för att det ska kunna utvärderas.

Oförändrat antal
Liksom i fjol tillåts skyddsjakt på 230 gråsälar. I fjol fälldes 128 gråsälar.
Jakten får inledas 16 april och pågå året ut, eller tills tilldelningen är fylld. Högst hälften av gråsälarna får fällas före 1 juli.

Tilldelningen är Norrbottens län 40 sälar, Västerbotten 20, Västernorrland 30, Gävleborg 60, Uppsala 20, Stockholm 20, Södermanland 10, Östergötland10, samt Kalmar län 20 gråsälar.