16 juni, 2021

Så skyddar du dina barn mot solen

Barns hud är känsligare för solens strålar än vuxnas. Här kommer flera tips om hur du skydda de allra minsta från farlig strålning.

De flesta vet att solljus innehåller ultraviolett strålning som är den huvudsakliga orsaken till hudcancer. Barns hud är mycket känsligare än vuxnas då den är tunnare och inte innehåller lika mycket pigment. Det finns en tydlig koppling mellan att bränna sig ofta, speciellt i yngre år, och att drabbas av malignt melanom som är den farligaste formen av hudcancer. Beroende på hudtyp är olika personer olika känsliga. Mycket tid i solen ökar också risken för flera typer av hudcancer, även om man inte bränner sig.

– Spädbarn, det vill säga barn under ett år, har nästan inget skydd mot solens strålar och ska helst inte alls vara i direkt solljus. Det bästa solskyddet för dem är kläder, hatt och solglasögon. Det som komplement till skuggande skydd i form till exempel parasoll, soltält eller UV-skydd till barnvagnen, säger Henric Merkel, allmänläkare hos Doktor24.

Solkräm är givetvis också viktigt men bör användas likt ett extra skydd där kläder inte täcker, SPF är ingen helhetslösning. Vattenfast solkräm, särskilt anpassad för barn med hög solskyddsfaktor (minst SPF 30) rekommenderas varmt.

Solråd för barn upp till ett år:

  • Använd tunna kläder som täcker hela kroppen och solhatt.
  • Skugga barnet med parasoll, soltält eller UV-skydd till barnvagnen.
  • Skydda krypande barn med solskyddsmedel med minst SPF 30 eller högre på de delar av kroppen som inte täcks med kläder.
  • Håll barnet inomhus eller i skugga mellan klockan 11 och 15 då solen är som starkast.

Solråd för barn äldre än ett år

  • Använd i första hand kläder och solhatt som solskydd.
  • Använd solskyddsmedel till de delar av kroppen som inte täcks av kläder.
  • Undvik att vara i direkt solljus mellan klockan 11 och 15, då solen är som starkast.