8 april, 2010

Så ska rekryteringen till sjöfartssektorn ökas

För drygt ett år sedan gav regeringen Sjöfartsverket i uppdrag att tillsätta en expertgrupp och arbeta fram en handlingsplan för ökad rekrytering inom sjöfartssektorn. Nu är rapporten klar.

Innan finanskris och lågkonjunktur drabbade världsekonomin så var rekryteringsläget inom sjöfartsbranschen ett hett ämne. Bristen på sjöbefäl uppskattades globalt i tiotusental och i Sverige turnerade isbrytaren Ymer längs kusterna med Sjöfartskaravanen och budskapet om en lovande framtid för de som valde att satsa på en karriär inom sjöfart. Näringsdepartementet efterlyste en handlingsplan med konkreta åtgärder som hela sektorn kunde enas kring.

Expertgruppens handlingsplan bygger på en vision om att det även på längre sikt finns en internationellt konkurrenskraftig svensk sjöfartssektor, som kommer att ha ett kontinuerligt behov av att rekrytera personal. Och man har valt att definiera sjöfartssektorn brett; underleverantörer, offentlig sektor, skolor, rederier och tjänsteföretag – hela det maritima klustret som omfattar cirka 220 000 anställda.

Handlingsplanen består av förslag inom tre teman; attityder, utbildning och regelverk. Det akuta problemet med praktikplatser för studenter på sjöfartsutbildningar måste få en snabb lösning. En särskild utredare föreslås se över utbildningssystemet. Vidare föreslås också en särskild organisation för att samla sjöfartssektorn i genomförandet av marknadsföringsinsatser och i samverkan ska aktörer inom näringen arbeta för att etablera och utveckla ett gemensamt varumärke för det maritima klustret. Regel-förändringar behövs främst vad det gäller skärgårdstrafiken.

www.sjofartsverket.se/rekryteringsuppdraget