19 maj, 2021

Båtägare kollade båtarnas bottnar

Kalmar kommun har startat ett projekt som heter ”Giftfria båtbottnar”, ett arbete som avser båtbottenfärger med biocider. Som ett led i detta installerar kommunen en borsttvätt centralt i Kalmar och kontrollmäter även båtbottnar.

Från och med 2025 ställer Kalmar kommun krav på att samtliga båtägare som hyr eller arrenderar bryggplats av Kalmar kommun ska kunna visa ett mätprotokoll där tennhalten inte får överstiga 100 mikrogram/cm2 som medelvärde. Alternativt måste båtägarna kunna visa att båten är byggd efter 1995.

För att få använda borsttvätten krävs att båtägarna har ett godkänt mätprotokoll som visar att båten inte har TBT (Tributyltenn) på båtskrovet. TBT är förbjudet att användas i båtbottenfärger i Sverige sedan 1989, men det kan finnas kvar under nyare färglager och läcka ut.

Båtägare som har sina båtar i Kalmar kommun har erbjudits gratis mätningar av sina båtbottnar vid flera tillfällen.

I Bergkvara mättes 19 båtar av företaget Happy Boat. Ingen av båtarna hade för höga tennhalter som skulle kunna indikera TBT på botten, men flera hade mycket koppar i bottenfärgerna. Det kan bero på att båtarna har legat på andra platser tidigare eller är målade med många lager ostkustfärg.

Projektet är finansierat av Lovapengar.

Bildtext: 19 båtar mättes för TBT i biocidfärgen i Bergkvara hamn för Kalmar kommuns räkning på Valborgsmässoafton. Ingen av dem hade tennorganiska föreningar i sin bottenfärg. Bilder: Carina Löfkvist.