20 april, 2021

Nätverk med snabbladdare för båtar

Nordeuropas första nätverk med elektriska snabbladdare för båtar är på gång. De första laddarna ska placeras i Florøs småbåtshamn i Norge norr om Bergen nära företaget Evoy som har utrustat sitt huvudkontor med världens första supercharger för båtar (+150 kW).

Marinorna i Aker Brygge (Oslo), Bergen och Florø i Norge kommer att utrustas med laddare för elbåtar under de kommande månaderna. Detta är resultatet av ett samarbete mellan olika företag, startups och kommunala tjänstemän. Elmotorföretaget Evoy var med och startade projektet 2019 tillsammans med bland andra energikoncernen BKK.

– Norge har lett vägen i elbilrevolutionen. Nu fokuserar landet också på sjöfartsindustrin, vilket gör det lättare för användarna att byta till en elektrisk båt, säger BKK:s vd Jannicke Hilland.

För elbåtsföretagen är ett nätverk av laddstationer en förutsättning för att kunna expandera.

– Detta är en dröm som går i uppfyllelse för Evoy när infrastrukturen börjar ta fart. Det gör e-båtliv till ett lönsamt alternativ för fler användare.  Hamnarnas infrastruktur och elektrifiering är avgörande för att utveckla en stabil marknad och möta den nuvarande efterfrågan från elbåtsägare. Ett av hindren har varit laddningskapaciteten, men med 150 kW laddning är det inget bekymmer, förklarar Leif A Stavøstrand, medgrundare och vd för Evoy.

Elbåtsladdarna kommer att ingå i BKK-företaget Plug, som bygger, äger och driver landbaserade laddare för större fartyg. Snabbladdarnätverket kommer att vara det första i sitt slag i norra Europa och ett av få i världen.

De första fem laddstationerna är bara den första delen av en större investering. Systemet använder en AC/DC CCS2-strömkontakt, samma som på Evoy1-båten.

BKK är ett av Norges största företag inom laddning av elbilar med över 400 snabbladdare på över 150 platser i hela Norge.

Bildtext:
Plug supercharger för båtar.


Maria Bos (t. v.), vd för Plug, och Jannicke Hilland, vd för BKK.