16 mars, 2010

Årets äventyrare 2009 utsedda på Vildmarksmässan

Lördagen den 13 mars utsågs Årets Äventyrare 2009 på Vildmarksmässan i Stockholm. Årets kvinnliga äventyrare blev Vera Simonsson och årets manliga äventyrare blev Ola Skinnarmo.

I mars 2009 tog sig Vera Simonsson tillsammans med systern Emma Simonsson, samt norskorna Ingebjoerg Tollefsen och Kristin Folsland Olsen, över den avlägsna Baffin Island i Kanada. Under 80 dagar skidade de med 120 kilo tunga pulkor den 1 100 kilometer långa vägen från sydöstra Baffin Island till Pond Inlet i den nordöstra delen av ön, vilken är vörldens femte största ö. I motiveringen står bland annat att “Deras äventyr visar att du inte behöver vara en skäggig man i anorak för att utföra de mest imponerande utmaningarna.”

– För att klara kyla och andra påfrestningar gäller det att vara beslutsam och fokuserad, säger Vera Simonsson som svar på frågan hur de klarade av det hårda klimatet under turen.

Den 15 juni 2009 seglade Ola Skinnarmo med besättning från Stockholm med båten Explorer of Sweden. Målet var att följa i polarforskarens Nordenskiölds fotspår samt att visa upp en unik miljö under stark påverkan av klimatförändringarna. Nordostpassagen förbinder Atlanten och Stilla Havet och går norr om Sibirien, en resa på över 6 000 nautiska mil i orörd vildmark. Nordenskiöld genomförde år 1878 en seglats genom Nordostpassagen med båten Vega. I mitten av september var Ola och hans besättning klara med expeditionen då de nådde fram till Berings sund. De hade då seglat genom hela Nordostpassagen, precis som Nordenskiöld gjort 130 år tidigare. Motiveringen bakom utmärkelsen avslutas med orden “Hans inställning och passion för svåra och häpnadsväckande äventyr gör honom till den självklara vinnaren av Årets Äventyrare 2009.

– Ett viktigt syfte med expeditionen var att dokumentera klimatförändringarnas påverkan på Arktis och den är stor. På flera ställen har glaciärerna märkbart dragit sig tillbaka, säger Ola Skinnarmo.

– Årets Äventyrare är inte en tävling. Det är ett erkännande och en hyllning för en extraordinär bedrift, säger Fredrik Erixon som är initiativtagare till utnämningen Årets Äventyrare.

Se även: www.aretsaventyrare.com