I år är fler länder i världen med på Earth Hour än någonsin tidigare. Just nu deltar 103 länder mot förra årets 88. Och som vanligt är Sverige ett av de mest engagerade länderna i världen.
Lördagen den 27 mars 2010 klockan 20.30 genomförs världens största klimatmanifestation. Genom en enkel handling – att släcka ljuset under en timme – visar du ditt stöd för klimatet och uppmanar samtidigt världens makthavare att agera i klimatfrågan. Kungahuset, miljöministern, skådisar, företag, skolbarn, äventyrare och familjer – ja alla är med.
– Det är en viktig signal till världens ledare att Earth Hour i år är större än någonsin. Och till våra svenska politiker att Sverige är ett av de mest engagerade länderna i världen. I år handlar Earth Hour om lösningarna på klimatproblemen och därför startar vi bland annat en tävling där städer med de mest kraftfulla aktiviteterna för att minska sina klimatutsläpp kan bli Earth Hour Capital 2011, säger Mariann Eriksson, kommunikationschef på WWF i Sverige.
Under veckan gick regeringskansliet ut med sitt stöd och miljöminister Andreas Carlgren uppmanar i ett brev Sveriges kommuner, landsting och myndigheter att delta i Earth Hour.
Förra året deltog en miljard människor världen över genom att släcka ljuset under en timme. Här i Sverige är engagemanget stort. Redan är 150 kommuner, över 800 företag och organisationer, 97 församlingar och trossamfund samt 368 skolor anmälda. Förra året deltog enligt Sifo 4,8 miljoner invånare i åldersgruppen 15-74 år. Kungen deltar även i år genom att släcka fasadbelysningen på de kungliga slotten – Drottningholm, Stockholm, Rosendal, Gripsholm och Ulriksdal.
Ambassadörer för Earth Hour är skådespelarna Lena Olin och Michael Nyqvist och äventyraren Ola Skinnarmo. Andra kända släckare den 27 mars är professor Christian Azar, tidningsprofilen Amelia Adamo, skådespelarna Alexander Skarsgård, Noomi Rapace och Stellan Skarsgård.
Aktiviteterna runt Earth Hour är fler i år. WWF arrangerar tillsammans med Stockholm stad och SEB ”Earth Hour Conference” tisdag 23 mars i Stockholms stadshus. Där lyfts framgångsrika exempel fram på hur näringsliv, politiker och offentlig sektor kan lösa klimatutmaningen och gå före i omställningen mot hållbarhet. Där talar bland andra professor Johan Rockström, Stockholms universitet, Stockholms miljö- och trafikborgarråd Ulla Hamilton och WWFs generalsekreterare Lasse Gustavsson tillsammans med politiker representanter från näringslivet.
Premiär för Earth Hour blir det på Madagaskar, i Nepal, Saudiarabien, Mongoliet, Kambodja, Tjeckien, Paraguay och Ecuador. En rad kända byggnader världen över kommer att släckas ned, bland de senast anmälda är Brandenburger Tor i Berlin.
Fakta: Förra året blev Earth Hour en stor framgång här i Sverige. Enligt Sifo deltog 4,8 miljoner (64 procent) av befolkningen i åldersgruppen 15-74 år och hela 99 procent av svenskarna visste att de skulle släcka. Såväl FNs generalsekreterare Ban Ki-moon som miljöminister Andreas Carlgren uppmanade världens befolkning att delta i Earth Hour.
Earth Hour startade 2007 av WWF i Australien då Sydney släcktes ned. Det blev en stor succé och året därpå spreds initiativet till 35 länder och 50 miljoner människor deltog. Earth Hour 2009 resulterade i den största globala manifestationen någonsin med närmare en miljard deltagande människor i 4000 städer i 88 länder.
Läs mer om Earth Hour på WWFs hemsida: http://www.wwf.se/