2 mars, 2021

Stockholm populärt för kryssningar

Stockholm är en av världens mest populära kryssningsstäder. Trots pandemin hade staden 28 kryssningsanlöp under förra året – flest av alla hamnar i Östersjön. Alla utom tre anlöp var ”scenic cruises”, då passagerarna reser runt och njuter av vyerna utan att stiga av fartyget.

Ett vanligt år bidrar kryssningsindustrin stort till regionens ekonomiska tillväxt. Allt som allt innebär passagerarnas vistelse med hotell, mat, sightseeingturer, transporter, shopping med mera, en ekonomisk effekt på nästan två miljarder kronor och 1 100 arbetstillfällen. Under 2020 var det nästan uteslutande tyska kryssningspassagerare, andra år toppar även passagerare från USA och Storbritannien.

Stockholms Hamnar har sedan länge anläggningar med god kapacitet för att lämna svart- och gråvatten. Många fartyg har egna reningsverk ombord, återvinning, sopsortering och om de inte har det kan Stockholms Hamnar stödja dem med detta arbete i hamn. Att lämna sopor ingår i hamnavgiften.

Nästa steg i att bli en ännu mer hållbar kryssningsdestination är att utrusta två kajer med elanslutning för kryssningsfartyg. Det är en miljösatsning som leder till betydligt lägre utsläpp av koldioxid och luftföroreningar från fartygen i Stockholm och runt Östersjön. Elanslutningarna kommer att vara klara år 2023 respektive 2024.

Bildtext: Stockholm är en populär stad för kryssningsfartyg.