5 mars, 2010

Lena Nyberg ny VD för Skärgårdsstiftelsen

Skärgårdsstiftelsens styrelse har beslutat att anställa Lena Nyberg som VD för Skärgårdsstiftelsen, hon tillträder den 1 juni. Lena efterträder Berndt Festin som går i pension efter ett omfattande och engagerat arbete för Stockholms skärgård och Stiftelsen. De moderata ledamöterna och ersättarna i styrelsen deltog inte i dagens beslut.

För närvarande är Lena bland annat styrelseledamot i Karolinska Universitetssjukhuset styrelse och Konsumentföreningen Stockholms styrelse. Under många år har hon även varit aktiv som ordförande i en stödförening för Stiftelsen Barnens Ö. Barns möjlighet att få vara på kollo har varit en prioriterad fråga för henne.

Lena Nyberg är en samhällsengagerad jurist med många års erfarenhet av chefskap och ledarskap inom offentlig sektor, både lokalt och nationellt. Senast arbetade hon i 8 år som barnombudsman i Sverige och var där med myndighetschef för myndigheten Barnombudsmannen. Tidigare har hon varit statssekreterare på kulturdepartementet och borgarråd i Stockholms stad. Lena började sin yrkesverksamma bana inom bostadskooperationen och var både fastighetsförvaltare och föreningsjurist på HSB Stockholm på 80-talet.

– Vi i styrelsen är mycket glada till att Lena Nyberg blir vår nya vd. Lena Nyberg har de kvaliteter som vi eftersökt för att kunna utveckla stiftelsens arbete, utifrån stadgar och den framtidsstrategi som vi enigt antog vid styrelsens junisammanträde förra året. Det säger Raymond Svensson, Skärgårdsstiftelsens ordförande.

– Jag ser fram emot att få vara med i arbetet med vår framtidsstrategi och leda stiftelsens arbete, säger Lena Nyberg. Stiftelsen har en uppskattad verksamhet med många samverkansparter men behöver också utvecklas i takt med tiden. Stiftelsens arbete ska både tillvarata skärgårdens fantastiska miljöer av olika karaktär samtidigt som skärgården ska göras tillgänglig för fler och nya besökare. Det är en spännande utmaning som ny VD att ta sig an detta viktiga arbete, tillsammans med stiftelsens personal och styrelse, avslutar Lena Nyberg.

Privat är Lena gift, har tre söner och bor i Stockholms innerstad men tillbringar mycket av sin lediga tid i fritidshuset på södra Ljusterö. Fiske och svampplockning är några av favoritaktiviteterna.

Skärgårdsstiftelsen i Stockholms län är offentlig markägare i Stockholms skärgård. Stiftelsens uppgift är att hålla skärgården öppen för alla. Genom betesdrift bevarar den skärgårdens naturvärden och landskapsbild. Stiftelsen främjar utvecklingen av friluftsliv, turism och en levande skärgård. Våra tillsynsmän, naturvårdare och jordbruksarrendatorer är bofasta i skärgården. Mer information: www.skargardsstiftelsen.se

Kommentarer

Sneseglaren 17:14:40 2010-03-05

Jurist, ombudsman. Bra. Kunnande om Skärgårdsbefolkningens och turisternas behov??? "Kvotkvinna"?