2 mars, 2010

Premiär för Sweden Kite Tour – det första riksmästerskapet i kitesurfing

Denna sommar kommer hela den svenska kitesurfingeliten att få tävla om den hedervärda titeln Svensk riksmästare i kitesurfing. Det kommer att ske genom en serie av fyra tävlingar, från premiären i halländska Rågelund, via Haga Park på Öland, via Landskrona, till finalen i Falkenberg.

Kitesurfing är segling med en styrbar drake. Med hjälp av den kan man driva en kitebräda (ser ut som en wakeboard), en surfingbräda eller diverse mer specialiserade racingbrädor. Det finns flera sätt att tävla på. Man kan till exempel tävla i vågor genom att ta vågorna bäst, coures racing genom att segla snabbast runt en bana, eller freestyle genom göra avancerade trick. Tävlingsmomenten i Sweden Kite Tour kommer att vara freestyle, course racing samt samt några moment av uppvisningskaraktär.

– Målet med Sweden Kite Tour är dels att samla alla kitesurfingtalanger på ett ställe och tävla om vem som är bäst i Sverige. Men inte bara det, vi vill också skapa ett roligt och underhållande event för att visa nyfikna vilken fantastisk sport kitesurfing är. Därför kommer det att finnas chanser att prova på att flyga en kite, testa de senaste prylarna och samtidigt insupa en skön strandstämning, berättar Anton Liljegren, initiativtagare till Sweden Kite Tour.

Det första eventet går av stapeln under helgen den 8-9 maj i Rågelund som ligger mellan Varberg och Kungsbacka. Nästa tävling sker helgen den 5-6 juni i Haga park på Öland. Under Landskronafestivalen den 15-17 Juli arrangeras den tredje tävlingen tillsammans med Mike Blomvall, rankad fyra på världscupen under 2008. Sweden Kite Tour avgörs i Falkenberg i samband med SM-finalen i Thundercat. Under finaltävlingen på Skrea strand den 14-15 augusti, kommer åskådare och deltagare att vara med om att kora den första svenska riksmästaren i kitesurfing.