23 februari, 2010

Kapstaden första stopp för VOR 2011-12

Rutten börjar nu bli klar för den kommande seglingen Volvo Ocean Race 2011-12. Efter starten från spanska Alicante på hösten 2011 blir nästa anhalt Kapstaden i Sydafrika som därmed står som värd för åttonde gången för denna världsomsegling. Tillkännagivandet är den första i en rad av nyheter inför Volvo Ocean Race 2011-12. Övriga hamnar kommer att offentliggöras senast sista mars i år.

Volvo Ocean Race är den enda professionella världsomseglingen som verkligen besöker hamnar runt om i hela världen. Det handlar väldigt mycket om segling, men även om affärer eftersom tävlingen följs av extremt många människor via olika media.

– Vi har fått olika erbjudanden från flera hamnar och olika städer. Efter att ha utvärderat över 80 erbjudanden har vi fattat våra beslut. När vi nu höjer ribban en nivå för hela tävlingen känns det bra att ha med Kapstaden som organisatör av ett stopp, säger Volvo Ocean Race styrelseordförande, den förra VOR-seglaren Knut Frostad.

Den första delsträckan i kommande race blir på 6 500 Nm, vilket i racet 2008-09 tog vinnarbåten Ericsson 4 blott 21 , 17 timmar och 54 sekunder att tillryggalägga. Det är ett av historiens längsta race och den båt som vinner det brukar ha goda chanser även till slutsegern.

För Kapstaden blir det elfte Volvo Ocean Race/Whitbread det största arrangemanget efter FIFA World Cup – Fotbolls-VM. Över två miljoner biljetter har sålts till Fotbolls-VM, som hålls i Sydafrika i juni i år.

Volvo Ocean Race bygger upp en bas vid klassiska V&A Waterfront i Kapstaden. Men det blir inte mycket tid för teamen att vila vid detta stopp. Seglarna får fullt upp med olika kappseglingar och förseglingar inför den kommande delsträckan.

www.volvooceanrace.com

Bilden:
Fr. v. Dave Abramovitz, Cape Town Stopover Chairman, Greg Maill, Volvo Ocean Race Commercial Director, Bruce Parker-Forsyth, Cape Town Stopover CEO. Foto: Jurie Senekal.