19 februari, 2010

Flera nyheter från Yamarin till årets säsong

Finska Yamarin presenterar flera nya modeller för årets båtsäsong. Den största båten är Yamarin 63 Bow Rider, en ny modell för säsongen 2010. Det är en båt med säkra och fina köregenskaper i alla väder. Den praktiska och rymliga däcks-layouten är kombinerad med ett sportigt och stiligt utseende. Den nya modellen har en vindruta som ger ett bättre skydd än normalt för passagerarna på akterbänken tack vare en högre profil på sidorutorna.

Vid planeringen har man tagit särskild hänsyn till att det skall vara lätt och tryggt att ta sig ombord samt att röra sig i båten.

Yamarin 63 Bow Rider är en båt med ypperliga köregenskaper. Den djupa V-bottnens mycket goda köregenskaper kommer fram särskilt i lite hårdare väder. Det stadiga skrovet är mycket välbalanserat och båten är både kursstabil och mjuk i sjögång. Båten har en stadig och högklassig vindruta som ger ett bra vindskydd även för dem som sitter på akterbänken tack vare sidoglasens formgivning.

Båten väger 900 kg och med en 150-hästare är toppfarten över 46 knop, medan förbrukningen håller sig under 0,9 l/sjömil ända upp till 33 knop!

Det är lätt att ta sig ombord i Yamarin 63 Bow Rider såväl via fören, aktern som sidorna tack vare att det finns fotsteg och ytor med halkskydd där det är tryggt att stiga. Badplattformen sträcker sig ända ut till skrovsidan och då blir det bara ett kort kliv upp på bryggan! Vid BB-sidoförtöjning är det även lätt att stiga ombord via sidan då det på däcket framför vindrutan på finns ett fotsteg med halkskyddsyta. Dessutom finns det halkskyddsytor både på akterbänken och bänken framme i fören där man kan stiga utan att trampa på sittdynorna. Vid dåligt väder uppskattas det säkert att det är lätt att ta sig in och röra sig under kapellet, som hör till standardutrustningen. Den rymliga solbädden som fås som extratillbehör är gjord så att man genom att ta bort ett sidostycke kan bibehålla fri passage till badplatformen.

I sittbrunnen i aktern finns en stor L-formad bänk och genom att vända förarsäterna skapar man behändigt en sittgrupp för fem personer runt bordet (extra tillbehör). Under akterbänken finns ett stuvutrymme på hela 875 liter (jämför WV Passat Sedan 485 l) där solbädden, bordet, vattenskidor, kylbox och många andra grejer får plats. Kylboxen har sin egen fördjupning så att den hålls på plats även i sjögång. Det finns även eluttag under akterbänken. Luckorna till stuvfacken är lätta att öppna och de hålls öppna också medan dynorna är på plats. Naturligtvis ingår också ett praktiskt och rymligt kapellgarage i båtens standardutrustning.

För att miminera reflexionerna är pulpeterna gråa. Vid styrpulpeten finns plats för en 8″ kartplotter. I BB-pulpeten finns ett djupt och rymligt låsbart handskfack med eluttag och plats för radio (extra tillbehör). BB-pulpeten har dessutom ett stadigt handtag som också fungerar som muggställ. Den eleganta akryldörren mellan pulpeterna är formad så att den spar utrymme och därför finns det gott om bredd i passagen då dörren är öppen. Dörrens övre kant är försedd med en formad list som gör att dörren är stadig och att dörröppningen och fönstret bildar ett enhetligt vindskydd.

Fören på Yamarin 63 Bow Rider är öppen med en väl tilltagen bänk och stor durkyta, där det finns gott om utrymme att fiska eller transportera saker.

Båtens säten och sittdynor är av tyglikt vinylmaterial. Det nya materialet som är utvecklat särskilt med tanke på marint bruk är vattentätt och lätt att hålla rent. Färgsättningen är en kombination av mörkblått och ljus sand.
Yamarin 63 Bow Rider är förmonterad för Yamaha utombordare.

YAMARIN 600 BIG RIDE
Yamarin 600 Big Ride är en snabb och sportig båt för vana båtförare. Båten är mycket lätt och hållbar och dessutom ekonomisk att köra. Köregenskaperna uppfyller den mest krävande förarens förväntningar. 600 Big Ride har en accelerationsförmåga som överraskar alla.

Yamarin 600 Big Ride är valet för förare som är vana vid god fart. Båten är snabb med utmärkta köregenskaper tack vare den strömlinjeformade utformningen och steglisterna vid V-botten med varierande vinkel. Med en Yamaha F150-motor och två personers last kommer båten upp till hastigheter på över 53 knop.

Yamarin 600 Big Ride är ekonomisk också vid höga marshfarter. Med en marschfart på 36-46 knop förbrukar båten bara 0,75-0,80 liter per sjömil vilket innebär att man kan köra upp till 130 sjömil utan att tanka.

Yamarin 600 Big Ride är en lätt båt som väger bara 470 kg, men den är hållbar och testad i över 60 knop. Båten är handlaminerad med högklassig AME 600-isoftalharts och förstärkt med mångdubbla lager av glasfibervävnad, riktade fibrer och Coremat-kärnmaterial. Skrovets överdimensionerade balkar och däckets speciella fackkonstruktion som stöder skrovet ger en garanterat god hållfasthet.

Yamarin 600 Big Ride har kojplatser för två personer i förkajutan.

NYA SUVIMODELLER SÄSONGEN 2010
Fem nya Suvimodeller lanseras säsongen 2010: 4180 R, 4250 SR, 4650 SR 5050 SR Uno och 5050 SR Duo. I de nya modellerna har man satsat speciellt på köregenskaper, snärtigare yttre, större stuvutrymmen och sidostabilitet.

Suvi 4180 R är en sidopulpetbåt som finns att få med både lång och kort rigg. Den nya modellen är en lättare version av Suvi 4200. Båten har högre ståhöjd än tidigare och självlänsen är slopad. Motorbrunnen är längre så man har kunnat flytta tyngdpunkten framåt vilket gör det lättare att komma upp i plan. Den uppskattade hastigheten med en F15-motor är 20 knop med en persons last och 19 knop med två personers last.
längd: 4,18 m * bredd 1,68 m * vikt ca. 150 kg * bärkraft 4 pers. * motorrekommendation 15 – 20 hk

Suvi 4250 SR är en ny självlänsande modell för 4 personer. Båten har gott om stuvutrymme (bl.a. stuvfack för trossar i för och akter och en spölåda). Modellen har lång rigg, motorrekommendationen är 20-25 hk. Hastigheten med en F25-motor är omkring 25 (en persons last) /24 (två personers last) knop. Som extra tillbehör finns till exempel vindruta, räcken, sittdynor och kapell.
längd: 4,32 m * bredd 1,70 m * vikt ca. 210 kg * bärkraft 4 pers. * motorrekommendation 20 – 25 hk

Suvi 4650 SR är en ny modell med självläns och utmärkta köregenskaper. Dessutom finns riktigt stora stuvutrymmen och två stuvboxar för trossar. Räcken, vindruta och badstege ingår som standard. Som extra tillbehör finns till exempel kapell och dynserier.
längd: 4,70 m * bredd 2,0 m * vikt ca. 260 kg * bärkraft 4 pers. * motorrekommendation 30 – 40 hk

Modellen Suvi 5050 SR tillverkas både med sidopulpet (Uno) och med dubbelpulpet (Duo). Uno har en bred sidopulpet för två personer medan Duo har separata säten för förare och co-pilot. Båda modellerna har självläns och gott om stuvutrymmen med två stuvboxar för trossar. Till exempel räcken, vindruta och badstege ingår i standardutrustningen. Bland annat dynor och kapell finns som extra tillbehör till båtarna
längd: 5,08 m * bredd 2,08 m * vikt ca. 360 kg / Uno, 380 kt / Duo * bärkraft 5 pers. * motorrekommendation 40 – 50 hk

www.yamarin.fi