19 november, 2020

Göteborgs enda bevarade ångbåt

Färjan 4 är Sjöfartsmuseet Akvariets största föremål och stadens enda bevarade ångbåt. Färjan hade 100-årsjubileum i oktober.

– Färjan 4 är helt unik i våra samlingar. Det är en liten bit av 1920-talet som fortfarande flyter och som förmedlar känslan av att åka färja i det gamla Göteborg. Den ger en glimt in i en annan värld, här kan man höra ljuden och känna doften av en koleldad ångmaskin, säger Karl Hellervik, museipedagog på Sjöfartsmuseet Akvariet.

Färjan 4 levererades i oktober 1920 till Göteborgs Hamnstyrelse och sattes i trafik på linjen Residensbron – Götaverken. Här kom den att tjäna som en av hamnens riktiga arbetshästar, och avgick fullastad med varvsarbetare var 15:e minut från klockan sex på morgonen till ett på natten.

Efter 50 år togs färjan ur trafik och överlämnades till Sjöfartsmuseet. Sällskapet Ångbåten fick förtroendet att bevara den i trafikdugligt skick. Efter ett svårt ångpannehaveri 2016 var färjan på vippen att tas ur trafik, men efter en omfattande renovering har den äntligen kunnat sjösättas igen, lagom till sitt 100-årsjubileum.

– Vi är förstås glada att Färjan 4 kan ånga vidare in i 2020-talet. Alla gamla färjor är borta, det finns bara denna kvar som fortfarande fungerar, säger Karl Hellervik.

Källa: Sällskapet Ångbåten

Bildtext: Färjan 4 forslade omkring 1,5 miljoner passagerare om året, totalt 40 miljoner 1920–1954. Foto: Gunnar Söderberg.