10 februari, 2010

Nytt rullsystem, lyxig flytring och uppblåsbar båt väcker nyfikenhet

Flugfiskebranschen är känd för att varje år kläcka spännande nyheter med hög innovationsgrad. På Svenska Flugfiskemässan på Stockholmsmässan kommer besökarna få se ett stort urval av smarta produkter på ett särskilt Nyhetstorg.

– Flugfiskebranschen är känd för att vara en passionerad bransch och det brukar märkas även på produktsidan. Det är kul att se att så många i år tänker på både funktion och design, säger Jussi Sjölund, medarrangör av Svenska Flugfiskemässan.

Svenska Flugfiskemässan får i år besök av flera olika spännande personligheter: Mikko Stenberg från Finland, Simon Graham från Sydafrika, samt Charles Jardine och Dave Wiltshire från England är några av de skickliga flugbindare som imponerar vid den internationella flugbindargatan. Författaren Gunnar Westrin föreläser om fiske och fantastiska miljöer från sina resor i Lappland och Mikael Frödin föreläser om fiske på Kolahalvön, där några av världens bästa laxälvar är belägna.

Imponeras av proffskastarna och prova själv!
Vid kastbanan för uppvisningar visar kastinstruktörerna hur ett perfekt flugkast ska se ut – en aktivitet som brukar dra fulla läktare. Du kan även möta kastinstruktörerna vid kastbanan för allmänheten och här får de erfarna chans att vidareutveckla sin teknik och nybörjarna får prova på att kasta en fluglina.

– Vi hoppas att mässan ska bidra till att nya målgrupper ska få upp ögonen för en spännande sport som erbjuder hissnande naturupplevelser och härlig gemenskap, säger Jussi Sjölund.

Andra exempel på aktiviteter på mässan som ska roa och inspirera är flugbindarverkstad, flugfiskebio, auktion med mera.

Flugfiske är en fritidssysselsättning som inte behöver kosta speciellt mycket men med tiden kan intresset växa till en passion som man vill investera mer i, med ny utrustning eller resor till nya och spännande destinationer. Svenska fiskevatten lockar fiskare från hela Europa medan vi själva reser allt längre bort för att hitta vårt drömvatten. Fisketurismen har ökat markant de senaste åren och allt fler lägger både tid och pengar för att få en fiskeupplevelse utöver det vanliga.

– Laxfiske i Skottland, bonefishfiske i Karibien, öringfiske i Nya Zeeland samt vildmarksäventyr i Alaska och Kanada står högt i kurs för min egen del, säger Jussi Sjölund.

Testa flytringarnas Rolls Royce
Sverige har länge haft en framträdande roll i utvecklingen av fiskeutrustning och många innovationer har sitt ursprung hos svenska innovatörer. Detta märks tydligt på mässan där några av de absolut senaste produkterna från utställarna ställs ut på Nyhetstorget. Här hittar vi bland annat det helt nya rullkonceptet Varioverse från Vision som underlättar kampen med storfisken. Loops sexkantiga tennishandtag på den nya spöserien som ligger stabilt i handen är en annan nyhet, liksom en riktig lyxvariant av flytring från företaget Imago. Besökarna kommer att kunna testa den nya flytringen och andra liknande modeller i mässans vattenbassäng.

– Besökarna får rösta på vilken nyhet på Nyhetstorget de tycker är mest spännande och har då möjlighet att vinna fina priser, säger Nicolas Jändel, chefredaktör på tidningen Allt om Flugfiske, som är medarrangör av Nyhetstorget på Svenska Flugfiskemässan.

Flugfiske är inte längre bara fiske, det blir mer och mer som en livsstil och innefattar numera även andra element som rätt kläder, god mat, mysigt boende och exotiska resor. Allt detta kommer besökarna känna av under mässdagarna.

Svenska Flugfiskemässan går parallellt med Vildmarksmässan och äger rum på Stockholmsmässan den 11-14 mars. Läs mer på www.flyfishingfair.com och www.vildmarksmassan.se