När båtarna står på land fortsätter båtmotortjuvarna sitt ljusskygga arbete. Statistiken talar för att båtägare bör skydda både båt och motor så mycket det går.
Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) stals det från oktober 2019 till och med mars 2020 hela 370 båtar och 843 båtmotorer.
– Det finns en hel del man kan göra för att försvåra för tjuven som att till exempel sätta ett kulhandskelås på släpet om båten står uppställd på tomten/båtklubben och DNA-märka båt och motor. Kan man så ska man låsa in sin båtmotor, säger Per Klingvall, rådgivningschef på SSF Stöldskyddsföreningen.
När det gäller hela båtar handlar stölderna ofta om beställningsjobb och många gånger lämnar båten landet mycket snart efter stölden. Båtmotorer och utrustning hamnar såväl utomlands som på andrahandsmarknaden här i Sverige.
– Det finns flera olika tekniska metoder för att skydda sin båt men det allra effektivaste är att ha en aktiv Båtsamverkan för att minska antalet stölder av båt och båtmotorer runt om i landet. Båtsamverkan innebär bland annat att båtägarna tillsammans ser om varandras båtar oavsett årstid på båtklubb/uppläggningsplats, säger Rino Carlsson, Polis och nationell samordnare för Båtsamverkan.
Tips för en säkrare vinterförvaring
- Starta eller delta i Båtsamverkan!
- Placera båtarna på uppställningsplatsen så att stölder försvåras.
- Sitter båtmotor kvar på båten, se till att den är fastlåst med godkänt certifierat lås.
- Båt, motor och utrustning bör stöldskyddsmärkas och installera spårsändare.
- Förvara din båtmotor inlåst. Kolla med ditt försäkringbolag vad som gäller för din båt under vinterförvaringen.
- Ta bort allt som du kan ta bort från båten som är stöldbegärligt.
- Upprätta ett ”båtkort” med alla uppgifter på din båt, motor, utrustning, märkning med mera så att det snabbt kan anmälas om någonting blir stulet. Fotografera gärna!
Källa: Stöldskyddsföreningen.
Bildtext: Märkning med till exempel Securmark ger ett bra skydd och gör att stulna motorer kan spåras.
Hej!
Jag föreslår att alla båtorganisationer jobbar för att alla åtgärder för att motverka stölder ska bli avdragsgilla i deklarationen till 100%.
Dom som drabbats av stöld skall få alla kostnader relaterade till brottet och som inte försäkringsbolagen betalar till 100% avdragna från skatten.
Vi medborgare har redan vi skatten betalat för att vår egendom och vi själva ska skyddas av staten och om staten inte klarar sin uppgift så är det egentligen ett kontraktsbrott eller bedrägeri.
Vad säger ni om dubbla motorlås på större utombordare? Ett lås på varje sida. Sägs att buset lossar alla bultar och sedan bräcker av låsbulten?
Vi har själva dubbla lås på vår redaktionsbåt. Tjuvarna är skickliga, men det tar mycket längre tid med ett lås till, så då ger de sig förhoppningsvis på en annan och enklare båt att stjäla från.