Lördagen 27 mars 2010 klockan 20.30 hålls Earth Hour – världens största globala klimatmanifestation. Genom att släcka ljuset under en timme beräknas omkring en miljard människor ge världens makthavare en stark signal att agera för klimatet. I år ligger fokus på effektiva klimatlösningar. Storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö är med. I Sverige hoppas WWF på en bred uppslutning från miljontals invånare.
– Vi är mycket glada att alla storstäder är med och att fler kommuner än vid den här tidpunkten förra året har anmält sig till Earth Hour. WWF hoppas på ett brett stöd från hela samhället på temat ”alla är vi en del av lösningen”, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.
FNs klimatmöte i Köpenhamn var en besvikelse och ledde till en alltför tunn överenskommelse. Nu måste världen agera för att få till nödvändiga klimatåtgärder för att förhindra att jordens medeltemperatur överstiger 2 grader.
– Sverige har alla möjligheter att bli den förebild på klimatområdet som världen behöver. Om alla svenskar gör en klimatsmart förändring den 27 mars kan vi starta en lavin av klimatlösningar. Det finns mycket att välja på och en hel del är redan lönsamma. Det handlar inte minst om energieffektiva och innovativa lösningar. Det gäller att tänka smart när vi planerar för hur vi bor, arbetar och ordnar våra transporter. Alla är vi en del av lösningen, säger Lasse Gustavsson.
Stockholms Stad, som är EUs miljöhuvudstad 2010, deltar i år och arrangerar tillsammans med WWF på ett gemensamt seminarium i Stockholm den 23 mars, Earth Hour Conference. Syftet är att lyfta fram städer, företag och politiska initiativ som är föregångare i klimatfrågan.
Kung Carl XVI Gustaf stödjer Earth Hour och kommer att delta genom att släcka fasadbelysningen på de kungliga slotten i Stockholm och Drottningholm samtidigt som WWF släcker ned sitt kansli på Ulriksdals Slott.
Förra året deltog 1 miljard människor i 88 länder och över 4 000 städer i den globala Earth Hour-manifestationen. I Sverige deltog 4,8 miljoner personer, vilket motsvarar 64 procent av Sveriges befolkning mellan 15-64 år, enligt en Sifoundersökning. Över hälften av Sveriges kommuner, 1 500 företag, 172 församlingar och över 400 organisationer var med i Earth Hour i Sverige.
I år beräknas Earth Hour bli ännu större. Redan innan Earth Hour officiellt lanserats är 78 svenska kommuner, 168 skolor samt 400 företag och organisationer med. På kvällen genomförs för andra året i rad Earth Hour Show – som är en gratiskonsert med kända artister i Kungsträdgården i Stockholm. Ingen vanlig el ska användas under den mörka timmen utan arrangörerna kommer att hitta på nya sätt att få fram hållbar el till belysningen. Förra året kom 5 000 personer till eventet på Skansen.
Anmäl dig till Earth Hour på www.wwf.se
Fakta: Earth Hour startade år 2007 i Sydney på initiativ av WWF i Australien som ett sätt att uppmärksamma landets beslutsfattare på klimatfrågan. Sedan dess har manifestationen vuxit lavinartat och 2010 genomförs Earth Hour för fjärde gången globalt. WWF i Sverige deltar för andra året i rad.