27 januari, 2010

Premiär i april för Skärgårdsströvaren

Sören Colbings projekt med en miljövänlig båt byggd i aluminium får premiär till våren, troligen i april. Projektet – ”Skärgårdsströvaren” – har blivit lite försenat, men Sören är på gång och har lagt produktionen i Polen. – Det blir en båt som byggs enligt de planer som jag har presenterat tidigare, det vill säga en båt på 9,0×2,6 m, säger Sören Colbing.

– Jag siktar in mig på att den ska ha stark miljöprofil i allting och därmed klarar den sig med måttligt stor motor på 60 hk, men jag kan tänka mig att vi går ner en bit i storlek. Deplacementsfart räcker troligen för mitt ändamål och då stämmer konceptet så att båten drar lite bränsle och ger lite svall.

Sörens avsikt med båten är att bygga en miljövänlig båt som inte stör så mycket utan passar bra i miljön. Marschfarten kommer troligen att ligga på 8–9 knop. Ljudnivån blir tyst tack vare fyrtaktsteknik och en huv över utombordaren.

– Grejen är att komma ut och njuta med många goda vänner. Man kan vara upp till tolv personer i båten.

– Jag hoppas att nå en riktigt låg fränsleförbrukning vid deplacementsfart.

Båten är byggd i 5 mm aluminium i botten och 4 mm i fribord. Den är helsvetsad och vattentäta skott i stäven samt flyttankar under durken.

Tanken är att man ska kunna ta sig iland på ett enkelt sätt. Om man tiltar upp utombordsmotorn så kan man köra upp på en strand och ta sig iland via en stege. Man ska också kunna röra sig i båten från akter till stäv.

Vi siktar på fullt färdig båt med överbyggnad, targabåge, hydraulstyrning ska kosta cirka 750 000 kr inklusive 60 hk Suzuki.

Länk: www.colbing.se