Sökningarna efter båtar till salu skjuter i höjden på Blocket. Vissa som köper båt i sommar har erfarenhet sedan tidigare, men många har aldrig ägt en egen båt. I en ny undersökning som Blocket och Yougov genomfört svarar hela 53 procent att de inte vet hur de agerar vid olycka på sjön. Blocket och Sjöräddningssällskapet har därför satt ihop en lista över sådant som är bra att ha koll på som nybliven båtägare.
Pressmeddelande:
Sökningar på båt har ökat med 887 procent under maj månad jämfört med maj förra året – nästan 7 av 10 båtar blir sålda inom en vecka. Av båtarna som lades ut till försäljning under maj såldes nämligen hela 68 procent av båtarna inom en vecka! För ett år sedan var motsvarande siffra 28 procent.
– Det söks framförallt efter båtar som är förstagångsvänliga, sådana som kräver väldigt lite eller inget underhåll. Vi ser också att många billigare båtar säljs – vilket gör att det är extra viktigt att tänka på säkerheten. Köper du en båt med eftersatt underhåll så ökar risken att något går sönder, och då är det viktigt att känna till antingen hur man lagar eller vart man vänder sig för att få hjälp, säger Matilda Adelborg, presskommunikatör på Blocket.
Blocket har genomfört en undersökning tillsammans med Yougov, där man frågat svenskarna om de vet hur de agerar i olika situationer på sjön.
Vilka av följande situationer vet du med säkerhet hur du agerar i?
Jag vet hur jag ska agera om…
Jag går på grund (23%)
Om båten börjar brinna (23%)
Om det läcker ut olja i vattnet (14%)
Om ankaret fastnar i botten (22%)
Om någon ramlar överbord (36%)
Om jag skadar mig när jag är ute med båten (23%)
Jag kör in i bryggan när jag ska lägga till (20%)
Motorn lägger av mitt ute i farleden (20%)
Inget av dessa (53%)
Varje dag under sommaren rycker Sjöräddningssällskapet ut i snitt 40 gånger för att hjälpa de som hamnar i nöd ute på sjön. Det kan handla om ett brutet ben när du ska hoppa i land, att bensinen tagit slut, eller att du kört på grund. Man kan inte ta höjd för att olyckor sker – men man kan försöka bädda för ett så tryggt båtliv som möjligt genom att ha med sig rätt utrustning bland annat. Blocket och Sjöräddningssällskapet har satt ihop en lista på sådant som är bra att tänka på för den som inte har stor sjövana.
– Vi på Sjöräddningssällskapet älskar att vara på vattnet, och tycker det är kul att fler vill prova på båtlivet. Men det är viktigt att göra det med respekt för sjön, sina egna begränsningar och ta hänsyn till andra. Då kan vi alla tillsammans bidra till bättre sjösäkerhet, säger Niklas Jendeby, kommunikationsledare på Sjöräddningssällskapet.
Mest sökta motorbåtarna i maj:
Nimbus
Ryds
Flipper
Yamarin
Uttern
Mest sökta segelbåtarna i maj:
Hallberg Rassy
Bavaria
Maxi
Linjett
Najad
Förberedelser
Lär känna din båt
Hur funkar motorn? Var går bränsleslangarna? Vad är en bottenplugg? Det finns många saker att lära sig om en båt, och ofta har en begagnad båt unika lösningar. Se till att du vet så mycket som möjligt om den båt du köper eller hyr.
Utbilda dig
På sjön gäller andra regler än på vägarna. Läs på, och allra helst, gå en utbildning. Den första nivån heter förarbevis, och ger dig de mest grundläggande kunskaperna.
Utrustning ombord
Se över båtens utrustning. Ankare, tillräckligt med tamp, verktygslåda, brandsläckare, första förband, en extra dunk bränsle och hela segel. Men också personlig utrustning: varma kläder, vatten, sjösjuketabletter och nödproviant.
Sprid kunskapen
Det blir roligare och säkrare om alla ombord får uppgifter, kan hantera båten och navigera. Lär er tillsammans och prata igenom hur ni skulle agera i en nödsituation.
Sjösäkerhet
Kolla vädret
Kolla alltid vädret innan ni går ut, för den tid ni tänkt vara ute, och håll koll på om prognosen ändras. Det finns idag en mängd väderappar att ladda ner, däribland Sjöräddningssällskapets Kustväder och Sjöfartsverkets ViVa.
Meddela vart du går
Se till att någon som är på land vet vart ni går och när ni förväntas vara hemma. Blir det ändrade planer, meddela det.
Planera färden
Se till att kunna navigera och utrusta båten med sjökort. Planera rutten och identifiera kluriga
passager och grynnor.
Se till att du kan larma
Om det värsta skulle hända, se alltid till att du kan larma med mobiltelefon och eventuellt VHF-radio om du ska gå där det inte finns mobiltäckningkräver certfikat). Mobilen i vattentätt fodral, så kan du ringa 112 även från vattnet.
Flytväst till alla ombord
Sist men inte minst, se till att alla har flytväst ombord. Flytvästen räddar liv, så enkelt är det.
Till sjöss
Gott sjömanskap
På sjön är inte ensam stark. Gott sjömanskap innebär att visa hänsyn och hjälpas åt. Håll hastigheten, var rädd om människor och miljö, hjälp till i hamnar eller om någon signalerar till sjöss.
Håll avstånd
På sjön finns det inte tydliga vägar. Det går inte alltid att förutse vad andra har för avsikter. Därför är det viktigt att hålla ordentligt avstånd. (Ibland kan man misstänka att båtförare använder samma beteende som i vägtrafiken. Om man skall hålla 3 sekunders avstånd där är kanske 30 sekunder eller tre minuter mer relevant på sjön)
Var tydlig
Visa dina avsikter tidigt och tydligt. Det kan betyda att man överdriver en liten gir för att sedan sakta återgå till den önskade kursen. Gör man det minskar risken för missförstånd som kan leda till olyckor.
Visa hänsyn
Att hålla avstånd och vara tydlig är en bra början. Tag också för vana att titta bakom båten innan t.ex. ett möte eller vid passage av en brygga; hur mycket svall drar båten? För att minska svallet räcker det inte att sänka farten litegrann. De flesta motorbåtar drar som mest svall i farter mellan 5 och 15 knop. För att “släppa svallet” kan det med en del båtar vara lämpligt att stanna helt, låta den egna häckvågen passera, för att sedan börja köra sakta framåt igen.
Skaffa marginaler
Vad händer om du får ett oväntat motorstopp, en tamp i propellern eller något annat plötsligt problem? Om du har god marginal till land eller grundområden i lä finns det gott om tid att lösa problemet eller ankra. En blåsig dag kan annars ett litet problem snabbt utveckla sig till en farlig situation.