19 januari, 2010

Silverostronet till Brygguddens Musslor och Ostron

Ostronakademiens utmärkelse Silverostronet har tilldelats Brygguddens Musslor och Ostron i Sannäs, norr om Grebbestad. Brygguddens Musslor och Ostron bildades på 50-talet av bröderna Knut och Birger Karlsson.

Efterfrågan på ostron tog ordentlig fart på 60-talet, då skrapandet efter ostron förbjöds och ersattes av dykare som plockade ostronen för hand. Knut Karlssons söner övertog verksamheten i början på 90-talet och utvecklade det till dagens ledande företag.

Ostronakademiens utdelar Silverostron nr 2 med motiveringen:
Brygguddens Musslor & Ostron har under tre generationer svarat för banbrytande insatser för att göra det, i Bohuslän, vilt växande ostronet Ostrea edulis tillgängligt och känt. Man har på ett systematiskt sätt byggt upp detaljerade normer för skörd, kvalitetskontroll och distribution, vilket tillsammans garanterar konsumenten ostron av absolut högsta klass.

Ostronakademien i Grebbestad (www.ostronakademien.se) är en ideell förening som har som främsta uppgift att ge det svenska ostronet Ostrea edulis berättigad uppmärksamhet. Antalet medlemmar är ca 600. Förutom Silverostronet delar föreningen även ut ett årligt stipendium på 10 000 kr till yngre forskare.

År 2008 mottog journalisten Inger Grimlund Silverostronet nr 1.

Bilden: Syskonen Anneli och Peter Karlsson är den tredje generationen ostronproducenter hos Bryggudens Musslor och Ostron. Här i sorteringshallen, med Silverostronet och Ostronakademiens diplom.

Länk: www.ostronakademien.se

Kommentarer

fredrik 05:33:42 2013-01-20

dyker in inte mera?