15 januari, 2010

Praktiska nyheter på Helsingforsmässan

Startskottet för årets båtsäsong i Finland skjuts som vanligt på Båtmässan i Helsingfors Mässcentrum den 13-23 februari 2010. Med på mässan är över 320 utställare som presenterar sina produkter och tjänster. Det är Finlands klart största båtutställning, ett verkligt jättevaruhus för allt som har med sjön att göra; evenemanget fyller som vanligt hela Mässcentrum. Mässbesökarna trakteras också med ett massivt och helt förnyat mässprogram.

På Vene 10 Båt visas än en gång nyheter och drömmar för alla intresserade av båtar och livet till sjöss. Bland de utställda båtarna prioriteras i år närmast motor- och segelbåtar i den realistiska medelklassen, men visst finns det också yachter som hos de flesta faller i drömbåtskategorin. Utbudet på båtmässan ger en utmärkt översikt av de båttyper som för närvarande köps och används i Finland. En båtklass för sig utgör raden av praktiska och trygga mindre båtar för sommarstugan.

Mängden båttillbehör, utrustning och kläder för marint bruk har utökats betydligt jämfört med i fjol. Detsamma kan sägas om urvalet inu-motorer, alltså inombords¬motorer med drev genom akterspegeln. Bland utombordarna finns många alter¬nativ som är lättare och bränslesnålare än tidigare, rentav några miljövänligare hybridlösningar.

På elektroniksidan visas ännu mer avancerade produkter än hittills, med nya funktioner: de senaste ekoloden och sjökortsplottrarna har bildskärmar av många nya slag, bl.a. kommer de tredimensionella displayrutorna nu starkt.

Bland träbåtarna på båtmässan visas dels nya båtar och pågående båtbygge på Träbåtsbyggarna rf:s avdelning, dels i mahogny båtsentusiasternas monter en helrenoverad 22 fots före detta sjöbevakningsbåt, ett Vatorbygge från 1960-talet.

Världens första motorbåtsmotor visas

Det äldsta utställningsföremålet på Vene 10 Båt är från år 1888. Motorn, byggd i Tyskland av Gottlieb Daimler och Wilhelm Maybach, är den första förbrännings-motorn som byggts för installation i en båt. Slagvolymen är 465 kubikcentimeter och den uppmätta effekten 1,1 hk. Motorn är en verklig sevärdhet; för att se något motsva¬rande måste man ta sig till Daimlermuseet i Stuttgart.

Inspektion av båtars skick

Olika tjänster för båtägare förs starkt fram på mässan. För första gången ges information om inventering av båtars skick. En av Finlands Båtförbund auktoriserad båtinspektör företar granskningar av båtars strukturella skick, t.ex. i samband med köp av begagnade båtar eller efter skadefall. Utomlands är det närmast en själv-klarhet att begagnade båtars skick inför ett köp konstateras av ett oberoende proffs, en s.k. surveyor, och behovet av detta slags tjänster ökar också i Finland.

Nya programestrader och betydligt utvidgat programutbud

Det blir över 300 programnummer på mässans estrader, utöver utställarnas egna program i montrarna. Där ges information som kan vara till nytta för praktiskt taget alla som rör sig till sjöss. Till årets nyheter hör en estrad i motorbåtshallen, en miniteater för turism i segelbåtshallen och en programhelhet i hall 3 som särskilt riktas till stugbåtsanvändare.

Mässbesökarna får möjligheter att höra berättelser av bl.a. olympiske guldmedaljören Thomas Johanson, som var med i senaste omgången av Volvo Ocean Race. Boken ”Kova kierros” om Finlands framgångsrikaste kappseglare utges strax före båtmässan och kan köpas där.

Likaså berättar en veteran bland jordenruntseglarna, Eero Lahtinen, om sina erfarenheter av oceansegling. Han redogör också för den pågående jordenrunt¬seglingen för amatörer, Clipper Round The World 09-10.

Vene 10 Båt, som hålls i Helsingfors Mässcentrum 13 -21.2.2010, är Finlands största fritidsevenemang med anknytning till båtar och hav. Föregående båtmässa, i februari 2009, samlade 79 452 besökare. Finlands Mässa arrangerar Vene 10 Båt på uppdrag av Båtbranschens Centralförbund Finnboat rf.

Länk: www.venemessut.fi