25 maj, 2020

Intensivt första år med SBU

Efter ett år som ordförande för Svenska Båtunionen (SBU) kan jag konstatera att väldigt mycket inte blev som jag hade trott.

Jag fick en flygande start med en stark och positiv respons sedan SBU på allvar engagerat sig i debatten om båtmotorstölderna. Efter en uppmärksammad debattartikel fick vi direktkontakt med inrikesminister Mikael Damberg (S). Jag träffade honom på hans kontor, han lyssnade på våra argument och lovade att vi skulle få se en förändring. Det här arbetet kommer att ge resultat på sikt även om politikens kvarnar maler långsamt.

SBU med sina över 175 000 medlemmar i hela organisationen är en stabil främjandeorganisation för landets båtklubbar med mycket långsiktiga mål. Unionens arbete märks inte alltid så tydligt, men du kan vara säker på att vi alltid arbetar för båtägarnas bästa.

Det finns många olika områden där debatten går hög. Den så kallade promillelagen har åter hamnat i fokus efter en statlig utredning. En del verkar tro att SBU har ändrat inställning i frågan. Tillsammans med Svenska Kryssarklubben har vi uppmärksammat utredningen på rättsfall där tillämpningen av lagen på ett olyckligt sätt har satt enskilda personer i kläm när de har försökt att göra rätt och vi har uppmanat utredaren att ta hänsyn till detta i sitt arbete.

Det är otillfredsställande att utredningen inte har försökt att gå på djupet med sitt uppdrag att utreda helheten kring sjösäkerhetsfrågorna kopplat till alkohollagstiftningen på sjön eller levererar en adekvat bild av situationen i våra grannländer. Denna kritik hade vi kunnat vara ännu tydligare med i vårt remissvar. Det finns dock ett stöd bland båtägare för den befintliga lagen även om inte alla SBU:s medlemmar tycker likadant.

Coronaviruset påverkar även båtlivet. Sommaren kommer troligen att bli intensiv med mycket segling och båtåkande runt hela landet. I Norge har myndigheterna flaggat för vissa restriktioner i gästhamnar, men i Sverige har vi inte hört något sådant. Med en fortsatt försiktighet i hamnar och sociala kontakter kan vi få se ett bra båtliv, något som är positivt för hela samhället.

En annan konsekvens av viruset är att årets Båtriksdag (SBU:s årsmöte) i april ställdes in. Båtriksdagen hålls troligen i höst.

Miljöarbetet har stått i centrum för SBU i flera årtionden. Som ni kunde läsa i förra numret av Båtliv ökar kraven på sanering av båtklubbarnas uppställningsplatser. Detta kan bli en stor fråga de närmaste åren, men hittills vet vi inte tillräckligt för att uttala oss säkert.

Även vad du och jag som enskilda båtägare gör påverkar båtlivets miljö. Vårt handlande är betydelsefullt och för barn och barnbarn är vi förebilder med ansvar.

Jag hoppas att vi alla när våren äntligen har kommit kan sysselsätta oss med förberedelser för båtsäsongen. Håll er friska och hoppas att vi ses snart!

Christer Eriksson
Ordförande Svenska Båtunionen