11 januari, 2010

Megayacht på 400 fot

Den här megayachten – med namnet “A” – observerades av en av våra läsare på Malta för drygt ett år sedan. “A” är en av världens tio största privatyachter och ägs av en ung rysk miljardär. Hon är 118 m lång och 19 m bred och har en toppfart på 23 knop. Text & foto: Anders Bejting.

2008 fick jag möjligheten att kryssa med en större båt i Medelhavet. I Malta, Valettas hamn, fick jag se denna fantastiska båt (notera de två personerna som står i land vid fören, så förstår ni storleken). Fel att säga båt, minst skepp vore mer rätt och Mega Yacht är helt rätt. Med sina nästan 400 foot placerar hon sig bland de 10 största privat ägda M/Y i världen, och platsar in strax efter ”Octopus”, 416 foot, vilken ägs av Microsoft gurun Paul Allen.

Namnet är M/Y ”A” och sjösattes 2008. Ägs av den ryske Andrey Melnichenko, 36 år gammal (ung är väl ett bättre ord) och är bland annat grundaren till av en av Rysslands största banker, MDM Bank, och han sägs vara god för mer än 50 miljarder kronor. Namnet ”A” skall stå för hans hustrus namn, ”catwalk modellen”, Aleksandra Nikolic.

”A” har ritats av fransmannen Philippe Starck, känd för sina hotell designer. Byggnationen av ”A” har skett i största tystnad och varvet, tyska Blohm and Voss (konstruerade bla det kända slagskeppet ”Bismarck”, nazitysklands stolthet under andra världskriget), har inte släppt någon information att tala om. Dock gör rykten gällande att, en hangar för helikopter finns, samt två 30-fot, snabbgående båtar kan sjösättas från sidan och ett garage för bilen, samt en svävare och lite annat lull-lull skall finnas.

I övrigt skall den 42 man starka besättningen se till att alla är nöjda, även så de 14 gästerna som kan dela på 6 lyxgästkabiner, swimmingpools, mm. Vidare säger de som arbetat med ”A” att inredningen har bla väggar med Panama beige läder och mycket rostfritt . Mahogny, guld och bronze är andra material som syns. De sex gästkabinerna har löstagbara väggar för att kunna förändras till fyra super-sviter. De flesta kabinerna har bubbelpooler i rostfritt. Ägarsviten ligger högst upp i tornet och har en gigantisk säng som kan snurra 360 grader, vilket ger en panorama utsikt via de stora fönstren.

När Andrey Melnichenko startade byggnationen, var han ungkarl och tanken då, var att bygga en yacht för detta ändamål. Bla skulle det inrymmas ett stort disco i aktern, med en bar gjord av Baccarat kristall och en vattensäker Karoke plattform. Efter giftermålet med Aleksandra, gjorde hon flera förändringar i utförandet och Starck fick ändra från designen av ett mer flytande hotell till ett mer liknade av ett hem.

Jag brukar skämta om, att det kostar mig mer att åka med min båt tor Stockholm/Sandhamn än att flyga Malaga tor. I jämförelse med ”A” får jag nog ändra det sistnämnda till en jordenrunt- resa. Ca 2500 liter i timmen vid en fart om ca 19 knop och topp om ca 23. Att tanka fullt är inte gratis. Tankarna rymmer 800 000 liter bränsle. Med våra priser om ca 10:-/liter är det som att köpa en ny 50 fots båt vid varje tankning.

Säkerheten är stor . Alla dörrar är försedda med en platta, där du placerar fingret för att kontrollera att rätt fingeravtryck öppnar rätt dörr och gästerna kan inte komma in till ägarsviten eller kontrollrum. Kameror, rörelsedetektorer mm, finns givetvis.

Priset är att ej förglömma: 300 millioner. Dollar!

Motorerna (två) är en av världens effektivaste, MAN RK280. Tillverkas som V12, V16 samt V20 och kan ge en kontinuerlig effekt om ca 11000 Hk vid (endast) 1000 rpm.

Övriga data:
Längd 387 feet, ca 118 meter
Bredd: 19 meter
Djupgående: 5 meter
Material: Stål/aluminium
Range: 6-7000 sjömil
Max.speed: 23 knop
Cruising: 19 knop
Bränsle: 800 000 liter
Vatten: 100 000 liter
Vikt: 5800 ton

Nu återstår det att se vad Melnichenko:s ”kollega”, ryssen Roman Abramovich, (bla ägare av Chelsea fotbollsklubb) nya Mega Yacht kommer att se ut. Abramovich har ju redan fyra super yachts och den största, Pelorus, är ”bara” 377 ft. Den nya skall bli 484 ft och tror sig bli den tredje största i världen.

För Er som tycker om Mega Yachter kan jag rekommendera www.yachttrails.com/. Här finns data på det mesta som flyter och är över 100 ft.

Foto & text Anders Bejting.