4 januari, 2010

Samarbetsavtal tecknat mellan Brödrene Aa AS och Kockums AB

Brödrene Aa AS och Kockums AB, som ingår i ThyssenKrupp Marine Systems, har undertecknat ett samarbetsavtal för marknadsföring, utveckling och produktion av passagerarfartyg i kolfiber/sandwich-struktur.

Användning av kolfiber har gett Brödrene Aa en fantastisk utveckling inom passagerarfartyg byggda i kolfiber och av katamarantyp. Under de senaste sju åren har Brödrene Aa producerat 23 passagerarbåtar och har ytterligare sex båtar i orderboken.

Kockums har utvecklat sin kompositerfarenhet under mer än 45 år och är ledande inom militärt-marina komposittillämpningar. Största erfarenheten inom kolfiberutveckling är Visby Klassen för den svenska Marinen, som är det största fartyg i världen som hittills byggts i detta material. Kockums har tidigare också aviserat order för civila servicebåtar i kolfiber, CarboCAT, för vindparkstillämpning.

Kolfiber ger 40 procents viktreduktion jämfört med aluminium. Kolfiber är vidare icke-korrosivt och sandwichtekniken ger stora underhållsbesparingar och hög säkerhet. Detta ger en avsevärd kostnadsreduktion av bränsleförbrukning och underhåll. Mindre motorer kan användas för framdrivning för att uppnå jämförbara prestanda till båtar byggda i andra material och därmed minskas påverkan på miljön.

Länk: www.kockum.se