21 april, 2020

Strandstädarkartan som mobilapp

Strandstädarkartan finns nu som app för Android och iPhone. Dessutom lanseras en knappbox med direktsändande knappar ute i fält.

Appen gör det lättare för alla strandstädare att markera var det är städat eller var säckarna är placerade så att de blir hämtade. Det blir också enklare att lägga upp en aktivitet och uppmuntra andra att delta. Det underlättar också för alla som ser en strand eller vik som behöver städas att markera detta. Instruktionerna är lätta att följa. Appen är gratis.

Infracontrol och Västkuststiftelsen står bakom Strandstädarkartan (Ren Kust) som app. Nu lanserar de även en knappbox där strandstädare via en enkel knapptryckning kan meddela om skräpstället är fullt eller om det behövs fyllas på med sopsäckar. Tre knappboxar är placerade – en i Metvik strax utanför Lysekil, en på västsidan Stora Kornö och en mitt på Gåsö.

Västkuststiftelsen strandstädning (Ren Kust) har lång erfarenhet av att på uppdrag av de tolv kustkommunerna Strömstad, Tanum, Sotenäs, Lysekil, Uddevalla, Orust, Tjörn, Stenungsund, Kungälv, Öckerö, Göteborg och Kungsbacka arbeta med att rensa kusten från marint plastskräp. Ett av de viktigaste uppdragen har varit att ta fram en interaktiv strandstädarkarta. Den har funnits som webbversion i fem år.

Påsholkar, sopmajor, kajak- och reservatstoaletter är också markerade med symboler på kartan.

www.renkust.se