Vid gårdagens fiskerådsmöte i Bryssel kom ministrarna överens om kvoterna för de viktigaste fiskbestånden i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt för 2010. Överenskommelsen innebär bland annat fortsatt fiske på den hotade Kattegattorsken. – Det är ett häpnadsväckande dåligt och oansvarigt beslut, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på WWF.
Trots att Internationella Havsforskningsrådet under sju år rekommenderat nollkvoter för torskbeståndet i Kattegatt har både kommissionen och ministrarna blundat och satt kvoter på flera hundra ton per år.
– Med erfarenhet från Östersjön vet vi att om man följer den vetenskapliga rådgivningen så återhämtar sig torsken. Att inte ta lärdom av detta är oansvarigt, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.
Dagens ministerrådsbeslut innebär fångstkvoter på 379 ton för Kattegattorsken 2010.
– Vi hade förväntat oss att Sverige som ordförandeland i år skulle agera för ICES råd om nollkvot då regeringen i många sammanhang betonar vikten av att ”bruka utan att förbruka”, säger Lasse Gustavsson.
Kattegattorsken har de senaste åren minskat dramatiskt och ICES dömer ut förvaltningsplanen som otillräcklig. Det totala uttaget under de senaste 3 åren har enligt ICES uppskattningsvis varit upp till fem gånger högre än de rapporterade fångsterna. Orsaken är illegalt fiske och utkast av småtorsk.
WWF arbetar för att alla viktiga fiskebestånd ska förvaltas inom långsiktiga förvaltningsplaner och ser positivt på att rådet beslutat följa de övriga förvaltningsplanerna för torsk i Nordsjön. WWF stödjer initiativet att varje land inom sin nationella kvot kan gynna fiskare som landar allt de fångar och installerar övervakningskameror (CCTV) ombord för att minska de så kallade utkasten.
Hajfrågan diskuterades också av fiskeministrarna. WWF välkomnar den positiva trend som trots allt sker inom EUs hajförvaltning, men kritiserar starkt beslutet om fiske av pigghaj. Det går rakt mot forskarnas råd.
– Vi uppmanar till stopp av allt hajfiske och att inga bifångster ska vara tillåtna. Ministerådet har nu beslutat om fiskekvot av pigghaj, vilket går stick i stäv med forskarnas råd om noll kvot. Det strider helt mot det akuta handelsskydd som behöver införas för haj och som inom kort ska diskuteras i CITES-konventionen. Hajarna finns på Internationella naturvårdsunionen IUCNs rödlista och behöver ett ökat skydd, säger Inger Näslund, fiskeansvarig på WWF.