11 december, 2009

Havets försurning i fokus på COP15

På bara 250 har ökade koldioxidutsläpp gjort världshaven 30 procent surare. Försurningen hotar skaldjur och koraller som är uppbyggda av kalk, vilket kan få drastiska effekter för havens ekosystem och globala ekonomiska intressen. Nu agerar forskare från Göteborgs universitet i ett internationellt nätverk för att vid Köpenhamnsmötet kräva åtgärder mot det marina klimathotet.

Det EU-finansierade forskningsprojektet EPOCA (European Project on Ocean Acidification) samlar 100 forskare från 29 europeiska forskningsorganisationer, och har de senaste åren publicerat flera uppseendeväckande rön om havets accelererande försurning:

• takten med vilken havet försuras antas vara den snabbaste på 55 miljoner år
• sedan den industriella revolutionen inleddes för ungefär 250 år sedan har havsmiljön blivit 30 procent surare
• ostronindustrin i nordvästra USA har under de senaste fem åren visat en kraftig nedgång, enligt amerikanska forskare beroende på att ostronlarver dör i det surare havet
• experiment visar att bara en aning surare miljö orsakar massdöd bland vissa arter av sjöstjärnor
• i en artikel publicerad i Science konstaterar forskare att ett av världens största korallrev, Stora Barriärrevet utanför Australien, redan visar tecken på nedbrytning
• i en artikel i ansedda tidskriften PNAS visade forskare att en surare havsmiljö slår ut de kemiska signaler som fiskar orienterar sig med, vilket kan få arter att förirra sig från sina naturliga miljöer.

Till de sjunkande pH-värdenas mer oväntade effekter hör att surare vatten är sämre på att absorbera ljud, vilket skapar en ”bullrigare” havsmiljö som kan påverka till exempel valar och delfiners kommunikation.

Michael Thorndyke är adjungerad professor i experimentell marinbiologi vid Institutionen för marin ekologi, Göteborgs universitet, och knuten till Kungliga vetenskapsakademien. Tillsammans med ett antal forskarkollegor från Göteborgs universitet ingår han i EPOCAS forskarnätverk.
–Våra studier runt Sveriges kuster visar att marina arter reagerar på försurningen på olika sätt. För en del arter har försurningen positiva effekter och gynnar tillväxten, för andra leder den helt enkelt till döden. Det är därför svårt att förutsäga exakt vad som händer i ett surare hav, men en sak vi kan vara säkra på: det marina ekosystemet som helhet, inkluderat de i svenska hav, kommer förändras i grunden. Därför krävs det en omedelbar och dramatisk minskning av koldioxidutsläppen, säger Michael Thorndyke.

EPOCA:s företrädare talar inför Köpenhamnsmötets beslutsfattare den 10 december.

Bilden: Michael Thorndyke. Foto: Göteborgs universitet