11 mars, 2020

Lysekil Women’s Match seglas 3–8 augusti

Lysekil Women’s Match, som är ett av Sveriges största årliga seglingsevenemang, arrangeras i år för 15:e gången. Världseliten återvänder därmed till Lysekils fina seglingsarena.

Lysekil Women’s Match arrangerades för första gången 2004 och har i många år utvecklat seglingssporten som den främsta tävlingen inom internationell matchracing för damer. Nu tar evenemanget ny sats in i 2020-talet genom att presentera att nästa upplaga av tävlingen arrangeras 3–8 augusti i sommar.

– Vi har sedan starten alltid haft stort fokus på att utveckla evenemanget och förra årets VM-succé gav oss ny kraft i detta arbete. Vi är väldigt glada att fortsatt ha med oss Preem och Lysekils Kommun och tillsammans med dem lyfta evenemanget ytterligare. Lysekil kommer fortsatt att bjuda på segling i världsklass, ett spännande innehåll för våra partners och folkfest för våra besökare, säger Anna Holmdahl White, projektledare för Lysekil Women’s Match.

Lysekil Women’s Match är en del av WIM Series, den internationella matchracingserien för damer. Liksom 2019, då Lysekil var värd för det officiella världsmästerskapet i matchracing för damer, kommer tävlingen att locka världens bästa lag. En av hemmafavoriterna är det svenska laget Wings med Anna Östling som skeppare, rankade tvåa i världen. Att få ett wildcard till Lysekil Women’s Match Cup för tolv år sedan var ett viktigt utvecklingssteg.

– När vi seglade i Lysekil 2008 så det var stort och väldigt nervöst men mest peppande och väldigt lärorikt. Då visste vi inte vilken stor betydelse LWM skulle spela för vår idrottskarriär. Att en klubb och organisation satsar på tjejer till varje pris har gett oss en plattform att växa på och vi så tacksamma för det, både för egen skull men också för övriga damteam och unga tjejer inom seglingen. säger Anna Östling.

Efter det representerade hon Sverige i OS 2012 och vann VM-guld i matchracing både 2014 och 2016. Nu siktar laget på en topplacering i Lysekil och i VM i Auckland.

– Vi ser fram emot att tävla både på hemmaplan, och på bortaplan så långt bort man kan komma. Vi kommer segla en del av World Match Racing Tour och en del av WIM Series så vi har förmånen att skapa oss en superinspirerande säsong.

På tredje plats på världsrankingen finns en annan svensk skeppare, Johanna Bergqvist som gjorde sin debut i Lysekil Women’s Match med sitt lag 2015.

– Lysekil har varit årets höjdpunkt sedan första året vi fick ett Wildcard. Då var det vår första stora tävling men fem år senare har vi fortfarande inte varit på något event som gjort en lika stor fest kring tävlingen.

Bildtext: Lysekil Women’s Match seglas i sommar för 15:e gången.