4 december, 2009

Klimatresa med Hurtigruten – MS Fram från Tromsö till Svalbard

Den 30 maj, 2010 lägger Hurtigrutens expeditionsfartyg MS Fram ut från ishavsstaden Tromsö på väg mot Svalbard och Polarhavet. På den fascinerande sjöresan får gästerna kvalitetssäkrad information direct från olika vetenskapsmiljöer.

Ögruppen Svalbard är en av världens allra viktigaste platser för klimatforskningen. Anledningen är att det här går att se klimateffekterna tidigare än på någon annan plats på jorden. Det innebär att man genom att studera Svalbard kan få viktig information om vad som kommer att ske på andra platser i världen. Välkända forskningsinstitut från hela världen har därför forskningsstationer på Svalbards största ö Spetsbergen och en stor mängd information hämtas in från detta område för vidare analys.

På Hurtigrutens klimatresa får deltagarna en helt unik inblick i det arktiska klimatet från Norges främsta klimatexperter. Arrangemanget sker i nära samarbete med det Norska polarinstitutet.

När MS Frams lämnar Tromsö den 30 maj med kurs norrut går resan först till Nordkap, därefter till den otillgängliga Björnön – en av de viktigaste häckningsplatserna för sillgrisslor och tordmular. Vi reser därefter förbi spetsbergen i golfströmmen och vidare norrut där vi stöter på den s.k. iszonen.
Under resan håller experter inom olika områden föredrag och leder diskussioner ombord och under utflykter till platser som har en unik betydelse för polarforskningen.

– Vi vill ge vårt bidrag till debatten kring en av de viktigaste och mest omdiskuterade utmaningarna som världen står inför – den globala uppvärmningen. Svalbards symbolvärde i detta sammanhang är unikt. Genom att koppla samman kunskap med upplevelser får våra gäster unik information, så att de själva kan bilda sig en uppfattning om klimatförändringarna i världen, berättar projektledaren Jørn Henriksen på Hurtigruten ASA.

Klimatresan startar i Tromsö den 29 maj 2010 med ett förberedande program och avresan med MS Fram sker den 30 maj. Resan avslutas den 8 juni efter ett avslutande program vid Universitet på Svalbard (UNIS) i Longyearbyen.

Pris från 42.954 kronor, inberäknad flyresan Stocholm-Oslo-Tromsø, en natt på hotell i Tromsø, och flyresan hem Longyearbyen-Tromsø-Oslo-Stockholm.

————————————————
Kontaktinformation:
Per Eide-Olsen
Direktör Sälj Norden
Mobiltelefon: +47-975 77 680
E-post: per.eide.olsen@hurtigruten.com